2020-02-18 00:24

Antena 3 şi Realitatea TV au fost amendate pentru că au mediatizat excesiv cazul lui Sorin Ovidiu Vântu

 |  18:41
Antena 3 şi Realitatea TV au fost amendate pentru că au mediatizat excesiv cazul lui Sorin Ovidiu Vântu

ConsiliulNaţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendezeRealitatea TV cu 10.000 de lei şi Antena 3 cu 5.000 de lei şi să someze postulB1 TV, pentru mediatizarea cazului Sorin Ovidiu Vântu.

CNAa monitorizat emisiunile de ştiri şi dezbateri care au abordat cazul lui SorinOvidiu Vântu, în perioada 9 - 12 septembrie, şi a constatat o serie de neregulila posturile Realitatea TV, Antena 3, B1 TV şi OTV. Serviciul de Monitorizareaal CNA a constatat un dezechilibru determinat de neprezentarea principalelorpuncte de vedere aflate în opoziţie. La şedinţa CNA de marţi au participatRăsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Christian Mititelu, Grigore Zanc,Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu, Gelu Trandafir, AttilaSzasz, Narcisa Iorga şi Dan Grigore.

Maiîntâi au fost analizate emisiunile difuzate de Antena 3 în perioada 9 - 11septembrie.

"Suntdouă puncte de vedere în opoziţie: că arestarea e de natură politică şi căarestarea nu e de natură politică. Cine era să-l exprime pe al doilea?", aspus Christian Mititelu, remarcând că în emisiunile de la Antena 3 privindarestarea lui Sorin Ovidiu Vântu au fost invitaţi politicieni şi nureprezentanţi ai autorităţilor judiciare.

"Corectainformare a opiniei publice nu înseamnă câţi reprezentanţi PDL, PSD... sunt înstudio", a remarcat şi Narcisa Iorga, propunând ca evaluarea emisiunilormonitorizate să se facă după articolul 71, aliniatul 1, litera b, din Codul dereglementare a conţinutului audiovizual, care prevede "asigurarea uneidistincţii clare între faptele şi opiniile prezentate" în emisiunile deştiri şi dezbateri.

GeluTrandafir a atras atenţia că în presa scrisă şi online au fost prezente"destule voci care au susţinut că (arestarea preventivă, n.r.) nu a fostcomandă politică, că s-a luat decizia corectă, voci care nu s-au regăsit laAntena 3".

Reprezentantultrustului Intact, Albert Pânzaru, a spus însă că majoritatea jurnaliştilor careau fost favorabili arestării au contracte de exclusivitate cu anumite ziare şideci nu au fost disponibili. Pânzaru a mai spus şi că moderatorii au avut opoziţie neutră în legătură cu acest caz.

Pede altă parte, Grigore Zanc a spus că a fost contestată arestarea preventivă cafiind legală şi corectă, iar instanţa, prin decizia ei, a dat în cele din urmădreptate persoanelor care au exprimat acest punct de vedere.

RăsvanPopescu a fost de părere că este destul de greu de judecat dacă s-a făcutinformare corectă pe partea care priveşte strict legalitatea măsurii.

"Acolounde au fost invitaţi reprezentanţii trustului al cărui patron a fost arestat,opiniile lor au fost prezentate ca certitudini, ca fiind fapte, nuopinii", a mai spus Narcisa Iorga.

Încazul Realitatea TV, pe lângă constatările Serviciului de Monitorizare al CNA,privind prezentarea unui punct de vedere şi absenţa unuia alternativ înemisiunile monitorizate, din perioada 9 - 10 septembrie, au existat şi douăreclamaţii, dintre care într-una se semnala că emisiunile de la Realitatea TVprivind cazul lui S.O. Vântu nu sunt corecte şi echilibrate, iar cealaltăprivea limbajul, tonul şi expresiile folosite de Corneliu Vadim Tudor, care afost invitat în studio, acestea fiind catalogate drept un "atentat ladecenţă, bun simţ şi normalitate".

Totodată,Serviciul de Monitorizare al CNA a mai constatat probleme legate de demnitateaumană şi dreptul la propria imagine, în aprecierile făcute de Mircea Dinescu,la adresa jurnalistelor Andreea Pora şi Rodica Culcer, în emisiunea"Tănase şi Dinescu" din 10 septembrie, de la ora 22.00. "Euna-ntristată, are cioc de raţă. Cum dracu o cheamă?... Pora!", a spusDinescu în ediţia menţionată. De asemenea, privind interviul luat de Rodica Culcerpreşedintelui Traian Băsescu la TVR 1, Dinescu a apreciat: "Măi, epreşedintele ţării! Ia-ţi, măi, un tip care să-ţi pună întrebări incomode, caresă nu te lingă-n c.. cu seninătate cum face cucoana asta de ani de zile!".

Înemisiunea "Realitatea te priveşte" din 9 septembrie, de la ora 18.43,moderată de Andreea Creţulescu, a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care aspus despre reţinerea lui Vântu pentru 24 de ore că este vorba de o arestare pecare Traian Băsescu "o pune de mult la cale". "E vorba derăzboiul lui Băsescu nu cu mogulii, cu presa (...), pentru că Băsescu nu poatesă îi aresteze pe toţi ziariştii, pentru că sunt mii în toată ţară, îiarestează pe câţiva patroni de trusturi de presă. În speţă, Sorin OvidiuVântu".

CorneliuVadim Tudor a revenit în platou şi în ediţia "Realitatea te priveşte"din 10 septembrie, moderată de Cătălin Striblea, în care purtătorul de cuvântal Inspectoratului General al Poliţiei Române, Raluca Seucan, a intervenittelefonic pentru a exprima punctul de vedere al instituţiei în legătură cupercheziţia efectuată la domiciliul lui Vântu. C.V. Tudor i s-a adresat:"Domnişoară, murdară pâine mai mănânci! Cine te pune să minţi şi săsfidezi un popor întreg (...) De ce nu vă împuşcaţi între voi? De ce intraţipeste oameni nevinovaţi?". Nelăsând-o să răspundă, nici la cerereamoderatorului, C.V. Tudor a continuat: "Dar toate Ralucile astea sunteţiaşa? Raluca Turcan e aşa, Raluca Seucan e aşa. (...) Ieşiţi pe linia decentură, că ştie Băsescu drumul!".

ChristianMititelu s-a adresat reprezentantei postului Realitatea TV, Roxana Niculescu,întrebând-o de câte ori trebuie invitat Corneliu Vadim Tudor în studio pentruca moderatorii să înveţe să-i facă faţă, dat fiind că de fiecare dată dovedesccă nu-i pot face faţă. Potrivit lui Mititelu, posturile de televiziune riscă osancţiune din partea CNA atunci când îl invită în emisiune pe C.V. Tudor iarmoderatorul nu intervine în cazul unor derapaje verbale ale acestuia.

RoxanaNiculescu a spus, în schimb, referitor la modul în care a fost reflectatăarestarea preventivă a lui S.O. Vântu, că "s-a încercat să se contracarezedacă e o arestare politică sau nu", dovadă fiind încercarea postului de aintra în legătură cu jurnalişti precum Andreea Pora, Dan Tăpălagă şi alţii."Dar trebuie să ţinem cont şi de viaţa reală. Niciodată un jurnalist de laB1 nu va veni la Realitatea", a mai spus Niculescu.

LaB1 TV au fost monitorizate emisiunile din perioada 9 - 12 septembrie. Înemisiunea "Naşul" din 9 septembrie, de la ora 20.00, Andreea Pora,invitată în studio, afirmă: "Deci de la Patriciu până la floarea ceavestită de la Realitatea TV, clienţii lor, Ciuvică, Nistorescu, iată până şiHurezeanu se compromite ieşind la spălatul imaginii lui Sorin Ovidiu Vântu,firesc din moment ce aceşti oameni sunt plătiţi cu zeci de mii de euro pe lunăsau pe an".

Totodată,moderatorul emisiunii, Radu Moraru, invită persoanele acuzate să participe laemisiune: "Colegii, sunaţi-l pe Cornel Nistorescu, pe Adrian Ursu, peSorin Roşca Stănescu, pe Cristian Tudor Popescu, pe cine vrea de pe lista asta,dacă vor să intervină aici să îl susţină pe prietenul sau partenerul lor".Sunt prezentate pe ecran, sub titlul "Toţi oamenii lui Vântu",fotografii cu Cornel Nistorescu, Adrian Ursu, Sorin Roşca Stănescu, CristianTudor Popescu, Bogdan Chireac, Val Vâlcu, Dan Diaconescu şi Mircea Dinescu.

CNAa adoptat propunerile Narcisei Iorga de amendare a postului Realitatea TV cu10.000 de lei, pentru încălcarea principiului informării corecte (articolul 71din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual), a dreptului la propriaimagine şi pentru folosirea unui limbaj injurios (articolul 42 din Cod), şi deamendare cu 5.000 de lei a postului Antena 3, pentru încălcarea principiuluiinformării corecte şi a dreptului la propria imagine.

Consiliula mai adoptat propunerea lui Grigore Zanc de somare a postului B1 TV, pentruîncălcarea articolului 71 din Cod.

Potrivitarticolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, înprogramele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, denatură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte"asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări aopiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie,în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică" şi"asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniileprezentate". Articolul citat mai stipulează că "prezentareaprincipalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, încadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare; încazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acestfapt se menţionează pe post".

Articolul42 din Cod prevede că "orice persoană are dreptul la propria imagine"şi "în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii uneipersoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuiesusţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şiexprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acestatrebuie să respecte principiul audiatur et altera pars". Totodată,potrivit acestui articol, "realizatorii emisiunilor au obligaţia să nupermită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţăîmpotriva altor persoane".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine