2020-08-11 16:13

Aproximativ 40 de morţi într-un atac Al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

 |  14:54
Aproximativ 40 de morţi într-un atac Al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

Unnumăr de 37 de persoane au fost ucise, iar alte 56 rănite, duminică seara, întimpul unei luări de ostatici comise de Al-Qaida într-o biserică din Bagdad, întimp ce şapte membri ai forţelor de securitate au murit şi 15 au fost răniţi, aanunţat luni o sursă guvernamentală.

Acestatac, comis cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, este unul dintre celemai sângeroase împotriva creştinilor în Irak. El a fost revendicat de o gruparea mişcării Al-Qaida, care a dat un ultimatum de 48 de ore Bisericii copte dinEgipt pentru a elibra musulmanii "încarceraţi în mănăstiri" dinaceastă ţară, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilorislamiste (SITE).

"Sunt37 de ostatici morţi, dintre care cinci femei şi şapte copii, şi 56 răniţi înatacul de duminică seara de la biserica din Bagdad. În timpul asaltului, şaptemembri ai serviciul de securitate au fost ucişi şi alţi 15 au fostrăniţi", a afirmat acest oficial din cadrul Ministerului de Interne, subacoperirea anonimatului.

"Cinciterorişti au murit şi opt suspecţi au fost arestaţi", a declarat el.Potrivit lui, aproximativ 100 de credincioşi se aflau în această bisericăcatolică siriacă în momentul atacului.

Potrivitepiscopului caldeean din Bagdad, Shlimune Warduni, doi preoţi din catedralaSayidat al-Najat, din cartierul Karrada, au fost ucişi şi un al treilea a fostlovit de un glonţ în rinichi.

"Esteun imens sentiment de tristeţe. Ce putem spune? Este inuman. Nici animalele nuse comportă aşa între ele", a declarat el.

Catedralaseamănă cu un câmp de bătălie, a constatat un fotoreporter al AFP. Terenul şipereţii sunt plini de sânge şi ciuruiţi de gloanţe. Bucăţi de carne suntvizibile în acest loc sfânt. Băncile au fost distruse sau răsturnate, iar pestetot este sticlă spartă.

Pentrupărintele Yusif Thomas Mirkis, responsabil de ordinul Dominicanilor,"operaţiunea a fost pregătită de multă vreme, având în vedere armele şimuniţiile găsite în catedrală. Este nevoie de timp pentru a le introduce".

Vicarulepiscopal al catolicilor siriaci, monseniorul Pios Kasha, care a mers în catedraladevastată, a deplâns "un adevărat carnagiu". "Ceea ce estesigur, este că membrii comunităţii mele vor părăsi cu toţii Irakul", adeclarat el.

"Maimulţi bărbaţi, purtând uniforme militare, au pătruns în biserică având armeasupra lor şi au ucis imediat un preot. M-am refugiat într-o sală mică unde seaflau alţi patru credincioşi", a povestit un ostatic, în vârstă de 18 ani,care a vrut ca numele său să nu fie dezvăluit.

"Lascurt timp, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în cameră, au tras în aer şi în pământ,rănind trei persoane, apoi ne-au împins în naos. Ulterior a avut loc un schimbde focuri şi am auzit zgomote de explozii. Geamurile au căzut pesteoameni", a adăugat el.

Forţelede securitate irakiene au dat asaltul către ora 20.50 (21.00 ora României),împreună cu trupele americane, care deşi şi-au încheiat misiunea la sfârşitullui august pot folosi forţa, în cazul în care sunt atacate sau dacă Irakul lecere ajutorul.

"Esteo situaţie foarte tristă, care confirmă situaţia dificilă în care trăiesccreştinii în această ţară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului,Federico Lombardi.

La12 octombrie, cu ocazia Sinodului pentru Orientul Mijlociu de la Vatican,arhiepiscopul din Kirkuk (nord) s-a arătat îngrijorat de "exodulmortal" al creştinilor din Irak, afirmând că aceştia vor "să trăiascăîn pace şi libertate în loc să supravieţuiască".

Potrivitdatelor Bisericii, catolicii din Irak au ajuns de la 2,89 la sută din populaţieîn 1980 (378.000) la 0,94 la sută în 2008 (301.000).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz