2020-02-26 19:38

Aproximativ 5.000 de sindicalişti BNS participă la protestul din Capitală

 |  12:29

Aproximativ 5.000 de sindicalişti BNS s-au adunat, marţi,în Piaţa Victoriei, de unde vor pleca în marş, pe un traseu care includeministerele Economiei, Muncii, Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şiAgriculturii.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, MariusMilitaru, a declarat pentru MEDIAFAX că la protest participă aproximativ 5.000de oameni. Militaru a precizat că protestatarii vor pleca în marş după ce odelegaţie a BNS va depune un memoriu la Guvern cu revendicărilesindicaliştilor.

Jandarmii spun că sindicaliştii Blocului Naţional Sindical care s-auadunat, marţi, în Piaţa Victoriei au doar autorizaţie pentru marş şi că nu potprotesta în faţa sediului Guvernului, acesta fiind doar locul de întâlnirepentru a pleca pe traseul protestului.

Sindicaliştii BNS care au ajuns în Piaţa Victoriei s-au încolonat dejapentru a pleca în marş spre Piaţa Muncii, pe un traseu care include sediile maimultor ministere şi instituţii publice.

Participanţii la protest care erau strânşi în zona Parcului Kiseleff auajuns în Piaţa Victoriei şi staţionează aproape de gardurile de delimitare aleJandarmeriei, iar alte grupuri de sindicalişti continuă să li se alăture,venind dinspre Calea Victorie.

Protestatarii au bannere şi steaguri cu însemnele sindicatelor şifederaţiilor din care fac parte, iar unii dintre aceştia poartă tricouri şişepci albastre cu însemnul BNS.

Manifestanţii strigă "Demisia", "Hoţii", "JosGuvernul lui Băsescu", "Jos Băsescu". Unii sindicalişti poartăbannere pe care scrie "Băserminator 2, v-am terminat, v-am ciuruit"şi pe care este o fotografie cu şeful statului, "Băsescu nu uita eşticomunist sadea", "Bucureşteni, indiferenţa dăunează gravnaţiunii" şi "Joc Guvernul lui Bocanic" - primele trei litereifiind scrise cu altă culoare.

Un bătrân de aproximativ 80 de ani a venit la protest cu o cruce făcută dinlemn, pe care scrie "La creştinul Traian Băsescu" şi este trecutepitaful "Să-i fie ţărâna uşoară ca piatra de moară. Veşnica lui pomenireîn infern".

În jurul orei 11.30, la sediul Guvernului a venit şi ministrul Muncii, IoanBotiş, care a fost chemat de premierul Emil Boc pentru o discuţie înainte deprotestul BNS legată de revendicările sindicatelor şi inclusiv de Legeasalarizării unitare. La intrarea în Palatul Victoria, ministrul Ioan Botiş asalutat şi a dat mâna cu câţiva sindicalişti.

Ministrul Ioan Botiş i-a invitat pe liderii Blocului Naţională Sindical lanegocieri, marţi, de la ora 12.30, însă preşedintele BNS, Dumitru Costin, aexclus participarea la discuţiile de la Ministerul Muncii în timpul protestuluicare urmează să înceapă în Capitală.

Blocul Naţional Sindical, organizatorul protestului, a anunţat peste 10.000de participanţi din toate ramurile economice: construcţii de maşini, transportrutier, feroviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şimaterialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, sectorul tipografic,ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare,instituţii de cultură, reprezentanţi din domeniul producerii şi distribuţieienergiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şigeologie, sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodărieicomunale.

Sindicaliştii cer creşterea salariului minim stipulat în contractul actual,menţinerea coeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor, creareaunui program clar de investiţii care să includă resursele financiare aferente,pentru relansarea economică.

În timpul protestului va fi restricţionată circulaţia rutieră pe traseul pecare vor merge sindicaliştii. Astfel, pe durata mitingului, traficul rutier înzona centrală va fi restricţionat între Piaţa Arcul de Triumf, ŞoseauaKiseleff, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei şi Piaţa George Enescu. Apoi, de laora 13.30, traficul va fi oprit progresiv, pe străzile Dem I. Dobrescu, GeorgeEnescu, Franklin şi Episcopiei, până când vor pleca toţi sindicaliştii dinPiaţa George Enescu. Începând cu ora 14.30, pe banda întâi de circulaţietraficul va fi restricţionat de la Piaţa George Enescu până la MinisterulAgriculturii.

Mai multe autobuze RATB care circulă pe traseele pe care vor mergesindicaliştii au fost deviate pe rute ocolitoare, pe durata protestului.

Protestul BNS vine după cele de săptămâna trecută organizate de CNSLRFrăţia şi Confederaţia "Cartel Alfa".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine