2020-02-26 17:12

Aproximativ 5.000 de sindicalişti BNS participă la protestul din Capitală

 |  14:03

Aproximativ5.000 de sindicalişti BNS s-au adunat, marţi, în Piaţa Victoriei, de unde vorpleca în marş, pe un traseu care include ministerele Economiei, Muncii,Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii.

Purtătorulde cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat că la protestparticipă aproximativ 5.000 de oameni. Militaru a precizat că protestatarii vorpleca în marş după ce o delegaţie a BNS va depune un memoriu la Guvern curevendicările sindicaliştilor.

Jandarmiispun că sindicaliştii Blocului Naţional Sindical care s-au adunat, marţi, înPiaţa Victoriei au doar autorizaţie pentru marş şi că nu pot protesta în faţasediului Guvernului, acesta fiind doar locul de întâlnire pentru a pleca petraseul protestului.

SindicaliştiiBNS care au ajuns în Piaţa Victoriei s-au încolonat deja pentru a pleca în marşspre Piaţa Muncii, pe un traseu care include sediile mai multor ministere şiinstituţii publice.

Participanţiila protest care erau strânşi în zona Parcului Kiseleff au ajuns în PiaţaVictoriei şi staţionează aproape de gardurile de delimitare ale Jandarmeriei,iar alte grupuri de sindicalişti continuă să li se alăture, venind dinspreCalea Victorie.

Protestatariiau bannere şi steaguri cu însemnele sindicatelor şi federaţiilor din care facparte, iar unii dintre aceştia poartă tricouri şi şepci albastre cu însemnulBNS.

Manifestanţiistrigă "Demisia", "Hoţii", "Jos Guvernul luiBăsescu", "Jos Băsescu". Unii sindicalişti poartă bannere pecare scrie "Băserminator 2, v-am terminat, v-am ciuruit" şi pe careeste o fotografie cu şeful statului, "Băsescu nu uita eşti comunistsadea", "Bucureşteni, indiferenţa dăunează grav naţiunii" şi"Joc Guvernul lui Bocanic" - primele trei literei fiind scrise cualtă culoare.

Un bătrân deaproximativ 80 de ani a venit la protest cu o cruce făcută din lemn, pe carescrie "La creştinul Traian Băsescu" şi este trecut epitaful"Să-i fie ţărâna uşoară ca piatra de moară. Veşnica lui pomenire îninfern".

În jurulorei 11.30, la sediul Guvernului a venit şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, carea fost chemat de premierul Emil Boc pentru o discuţie înainte de protestul BNSlegată de revendicările sindicatelor şi inclusiv de Legea salarizării unitare.La intrarea în Palatul Victoria, ministrul Ioan Botiş a salutat şi a dat mânacu câţiva sindicalişti.

MinistrulIoan Botiş i-a invitat pe liderii Blocului Naţională Sindical la negocieri,marţi, de la ora 12.30, însă preşedintele BNS, Dumitru Costin, a exclusparticiparea la discuţiile de la Ministerul Muncii în timpul protestului careurmează să înceapă în Capitală.

BloculNaţional Sindical, organizatorul protestului, a anunţat peste 10.000 departicipanţi din toate ramurile economice: construcţii de maşini, transportrutier, feroviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şimaterialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, sectorul tipografic,ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare,instituţii de cultură, reprezentanţi din domeniul producerii şi distribuţieienergiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şigeologie, sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodărieicomunale.

Sindicaliştiicer creşterea salariului minim stipulat în contractul actual, menţinereacoeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor, crearea unuiprogram clar de investiţii care să includă resursele financiare aferente,pentru relansarea economică.

În timpulprotestului va fi restricţionată circulaţia rutieră pe traseul pe care vormerge sindicaliştii. Astfel, pe durata mitingului, traficul rutier în zonacentrală va fi restricţionat între Piaţa Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff,Piaţa Victoriei, Calea Victoriei şi Piaţa George Enescu. Apoi, de la ora 13.30,traficul va fi oprit progresiv, pe străzile Dem I. Dobrescu, George Enescu,Franklin şi Episcopiei, până când vor pleca toţi sindicaliştii din Piaţa GeorgeEnescu. Începând cu ora 14.30, pe banda întâi de circulaţie traficul va firestricţionat de la Piaţa George Enescu până la Ministerul Agriculturii.

Mai multeautobuze RATB care circulă pe traseele pe care vor merge sindicaliştii au fostdeviate pe rute ocolitoare, pe durata protestului.

ProtestulBNS vine după cele de săptămâna trecută organizate de CNSLR Frăţia şiConfederaţia "Cartel Alfa".

Ultimaacţiune de protest a sindicaliştilor a avut loc vineri, 24 septembrie, cândaproximativ 6.000 de sindicalişti ai "Cartel Alfa", majoritateapoliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş ilegal de laGuvern spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete şi lumânări şi austrigat "ieşi afară javră ordinară". În urma protestului ilegal, atâtpreşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă alePoliţiei.

Scandalul aculminat cu demisia din funcţie a ministrului de Interne Vasile Blaga.Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igaş, iar laceremonie Traian Băsescu a cerut Guvernului un raport despre ceea ce s-aîntâmplat în 24 septembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine