2019-10-16 05:17

Artiştii Operei Române Cluj cer demiterea directorului instituţiei şi vor declanşa grevă generală

 |  13:57

ArtiştiiOperei Române din Cluj vor declanşa, luni, grevă generală şi cer demitereadirectorului instituţiei pe care îl acuză de management defectuos în daunaOperei, a angajaţilor ei şi a publicului spectator, dar şi de abuz în funcţieşi lipsă de comunicare între el şi Sindicatul Transilvania Art.

Într-unmemoriu adresat direcţiunii Operei Naţionale Române din Cluj, MinisteruluiCulturii şi Patrimoniului Naţional şi Prefecturii Cluj de SindicatulTransilvania Art, sindicat reprezentativ al ONRC, se arată că sindicaliştii audecis declanşarea grevei generale în 11 octombrie 2010, la ora 9.00, la sediulOperei, din Cluj.

Potrivitmemoriului, prin această acţiune angajaţii instituţiei doresc să aducă lacunoştinţă hotărârea lor de a cere demiterea directorului general Rareş Trifanpentru management defectuos în dauna Operei, a angajaţilor Operei şi apublicului spectator, abuz în funcţie şi lipsa de comunicare dintre acesta şiSindicatul Transilvania Art.

Conformsursei citate, managementul defectuos în detrimentul angajaţilor s-aconcretizat prin încălcarea Legii 130, prin tergiversarea semnării unuiContract Colectiv de Muncă, dezinteres faţă de problemele salariale aleangajaţilor Operei, care au în acest moment, cele mai mici salarii dintreoperele din ţară şi cele mai puţine posturi, ONRC fiind, totdată, printrepuţinele instituţii din ţară în care nu este plătit sporul de fidelitate, de 15la sută.

Artiştiimai reclamă condiţiile improprii de muncă. "La fel ca în septembrie 2009,şi acum în septembrie 2010, frigul din sălile de repetiţii, fosă, vestiare,scenă, birouri, lipsa apei calde (în vestiarul de la balet), creează graveprobleme tuturor angajaţilor" se arată în memoriu.

Sindicaliştiiîl mai acuză pe directorulRareş Trifan de cheltuirea din banii publici (încondiţii de gravă criză economică), a unor sume de ordinul "a miliarde delei", (bani care au ajuns cu precădere la unii colaboratori externi).

Deasemenea, sporul de 15 la sută pentru condiţii grele de muncă nu a putut fiacordat tuturor angajaţilor în luna septembrie 2010, deoarece direcţiunea nu aprogramat în această lună spectacole sau repetiţii generale care să îiangreneze pe toţi angajaţii Operei.

"DeşiONRC. are meşteri pricepuţi, (croitori, tâmplari, etc.), directorul generalTrifan a preferat să cumpere sacouri bărbăteşti la preţuri enorme (12milioane/buc) din magazine foarte scumpe, iar mobila, în loc să fie construităla Atelierele Operei, să o cumpere de la unul dintre cele mai scumpe magazinede mobilă din Cluj. Directorul general Rareş Trifan "oferă celorinteresaţi" un adevărat model de risipă a banului public. Astfel, operaTosca, în care s-au investit, în anul 2008, aproximativ trei miliarde de lei, afost reprezentată în decursul anilor, de trei ori. Cu alte cuvinte, s-auinvestit pentru fiecare seară de spectacol câte un miliard de lei", mai spunsindicaliştii.

Totodată,artiştii susţin că banii primiţi de la buget s-au dus (şi se duc în continuare)cu predilecţie spre regizori şi scenografi, colaboratori externi (Mona Chirilă,Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor, Carmencita Brojboiu, Vincent Liotta), pentru montăricare sunt "uitate" în magazia de decoruri, după câteva reprezentaţii.

"Estemoral ca în octombrie 2010, în plină criză economică, când angajaţii O.N.R.C.au salariul diminuat (pentru a IV-a lună consecutiv) cu 25 la sută, directorulgeneral să dispună cheltuirea a miliarde de lei pentru montarea unei lucrăriaflată deja în repertoriu, şi pentru plata a zeci de mii de euro cătrecolaboratori externi? A fost normal ca în perioada noiembrie-decembrie 2009,când angajaţii ONRC erau obligaţi la opt zile de concediu fără plată,directorul general Rareş Trifan să îl plătească pe regizorul Rareş Trifan cuaproximativ 7.000 euro? Istoricul Fl. Constantinescu, scria: Un popor de oi,naşte o guvernare de lupi. Angajaţii ONRC, reprezentaţi de Sindicatul TransilvaniaArt, demonstrează prin această grevă generală că nu sunt o turmă de oi",se mai arată în memoriu.

Pânăla ora trasnmiterii acestei ştiri, conducerea Operei Naţionale Române din Clujnu a putut fi contactată pentru a exprima un şunct de vedere şi a răspundeacuzaţiilor care i se aduc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray