2020-02-28 14:20

Aruncarea caschetelor de către poliţişti-ofensă adusă însemnelor României - Cod penal

 |  14:11

Aruncareacaschetelor de către poliţişti şi de ceilalţi reprezentanţi ai autorităţiistatului, în cadrul protestului de vineri din faţa Palatului Cotroceni,constituie infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la treiani, potrivit Codului penal.

Articolul236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că"orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele Românieise pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin carese exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosescautorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cuamendă".

Sindicaliştii"Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, auparticipat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativdouă ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marşspontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedinteleTraian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat.Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-aualăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunşilângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefuluistatului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii auaruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "Ieşiafară, javră ordinară".

Ceiaproximativ 8.000 de protestatari au vrut ca preşedintele Traian Băsescu săvină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilierde stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului,prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcălegea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi săducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitinguls-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "CartelAlfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la PalatulCotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţionalăa Muncii Decente.

Majoritateaofiţerilor de poliţie, de jandarmi, ISU dezaprobă atitutinea colegilor săi careau participat la mitingul neautorizat de vineri din faţa Palatului Cotroceni."Angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt nemulţumiţi defaptul că le-au fost reduse cu 25 la sută salariile şi sunt de acord curevendicările strigate în faţa Palatului Victoriei, însă nu acceptă atitudinilecelor care şi-au aruncat caschetele pe platoul intrării oficiale înAdministraţia Prezidenţială", au declarat surse oficiale.

Maimult, susţin acestea, din cele aproximativ 300 de cazuri de ultraj înregistratede Poliţie, 90 la sunt sunt situaţii similare exprimate de poliţişti laCotroceni, adică lovirea caschetei şi aruncarea pe jos a acesteia, care areînsemnele oficiale ale României pe ea, subliniază sursele citate.

Înurma mitingului de vineri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc aurenunţat la serviciile angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivitprotocoalelor legale, Administraţia Prezidenţială este deservită de Jandarmerie(protecţie şi pază), Poliţia Rutieră (agenţi însoţitori în deplasări) şiInspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (salvare, pompieri-n.r.),instituţii aflate în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţiştirutieri au declarat că dezaprobă protestul "spontan" alsindicaliştilor din faţa Cotroceniului, spunând că de 20 de ani ei îşi factreaba indiferent dacă sunt zăpezi şi frig năpraznic sau temperaturi de 70 degrade la sol şi că şi ei sunt nemulţumiţi de salarii, dar nu pot acceptasolidaritatea cu cei care încalcă legea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine