2020-02-24 13:34

Asistenta Florentina Cîrstea, arestată pentru 29 de zile în cazul incendiului de la Giuleşti

 |  18:34
Asistenta Florentina Cîrstea, arestată pentru 29 de zile în cazul incendiului de la Giuleşti

Asistenta Florentina Cîrstea, reţinută în urmă cu o zipentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cuincendiul de la Maternitatea Giuleşti, a fost arestată preventiv pentru 29 dezile, după ce Judecătoria Sectorului 6 a admis, marţi, propunera procurorilor.

Magistratul Lucreţia Postelnicu, de la JudecătoriaSectorului 6, a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numeleasistentei Florentina Cîrstea, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporalăgravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti în carecinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la TribunalulBucureşti.

Avocatul asistentei declara, înainte de pronunţarea instanţei, că în faţajudecătorului Florentina Cîrstea s-a declarat vinovată doar într-o anumită măsură.

Ea a spus că asistenta, potrivit fişei postului, pe care a studiat-o întimpul procesului, trebuia să aibă în subordinea sa alte "una sau douăasistente debutante şi una sau două infirmiere", aceasta trebuind însă săse ocupe singură de toată secţia de terapie intensivă.

Totodată, avocatul a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 6, căFlorentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă în legătură cu tragedia de laMaternitatea Giuleşti. Florentina Cîrstea nu ar fi fost "niciun moment lanicio petrecere", a susţinut apărătorul.

Potrivit avocatului, în cele 12 minute cât a părăsit salonul,asistenta intenţiona să se ducă la toaletă. În drum spre toaletă,aceasta a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colegă să osubstituie cât ea va lipsi, moment în care ar fi fost rugată de respectivacolegă să rămână acolo, întrucât ea trebuia să meargă să asiste la o naştere.

Avocatul a explicat că în acest context situaţia a devenit "oarecumimposibilă", astfel că asistenta Cîrstea a renunţat la ideea de a maimerge la toaletă şi a rămas la salonul de cezariene. Simona Pârvu a acuzat"sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă are în grijă douăsaloane", astfel că medicii sau asistenţii nu mai au dreptul nici de amerge la toaletă. Ea a arătat că asistenta îşi recunoaşte partea de vină şi căregretă cu "lacrimi în ochi" ceea ce s-a petrecut.

"Florentina Cîrstea era o persoană exemplară, acesta fiind şi motivulpentru care a fost propusă pentru conducerea secţiei de TI", şi-acaracterizat avocatul clienta, despre care a spus că a refuzat funcţia deoarece"a preferat să îngrijească copii decât să facă birocraţie". Potrivitavocatului, în cariera sa, Florentina Cîrstea a îngrijit "sute poate chiarmii de copii".

Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidatatribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonulde la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moarteabebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina DanielaCîrstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat însalonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior,inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situatăvizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonulde cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde adiscutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora DanielaMihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la onaştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martoraClemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu,medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior,inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonuluide cezariene", se arată în documentul citat.

deTerapie Intensivă nou-născuţi a fost violentă.

Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şiresponsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată dinsalonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produsconsecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a doveditcu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.

Maimult, din imaginile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta apărăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute câtnu s-a aflat la locul său de muncă

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine