2020-02-24 14:36

Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi

 |  09:22
Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi

Atacul armat comis luni de un bărbat la Bratislava,soldat cu şase morţi, ar fi fost motivat de ura acestuia faţă de romi şi seîncadrează în tendinţa de xenofobie împotriva acestei minorităţi etniceobservată în Europa, relatează New York Times, în ediţia electronică.

Bărbatul, înarmat cu o armă automată şi două pistoale, aucis şase membri ai unei familii de romi în blocul lor din capitala Slovaciei,apoi a rănit mai multe persoane trăgând la întâmplare pentru a scăpa depoliţie, după care s-a sinucis. Aceste crime au şocat ţara,încadrându-se în tendinţa de xenofobie împotriva romilor observată în Europa,comentează New York Times.

În timp ce poliţiştii au declarat că identitatea agresorului şi motivelesale sunt încă investigate, rude şi vecini ai victimelor au spus că atacatorullocuia în acelaşi bloc şi că protesta adesea pe tema romilor, acuzând familiacă face trafic de droguri şi că tulbură liniştea.

Într-un interviu video cu membri ai familiei victimelor, postat pe site-ulcotidianului slovac SME, o tânără romă, care s-a identificat drept nepoatauneia dintre victime, a apreciat că acestecrime au fost alimentate de rasism. "Întotdeauna era foarte ostil faţă de persoanele colorate şi ne ura (...).Se lua de noi tot timpul", a povestit aceasta.

SME a publicat o fotografie cu agresorul, realizată de un martor dintr-unbalcon, în care poate fi văzut un bărbat cu păr grizonat, îmbrăcat cu o geacădenim şi purtând căşti de protecţie pe urechi. Instituţia slovacă de presă l-a identificat ca fiind un fost soldat.

Confruntările cu romii s-au intensificat în mai multe ţări din Europa,inclusiv în Ungaria şi Slovacia, dar şi în Italia şi Franţa. Autorităţilefranceze au desfiinţat în ultimele săptămâni tabere de romi şi au repatriat înRomânia şi Bulgariasute de romi aflaţi în situaţie ilegală, generând acuzaţii de discriminare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine