2019-10-16 20:48

Atentat terorist în Suedia, două explozii soldate cu un mort

 |  14:27
Atentat terorist în Suedia, două explozii soldate cu un mort

Celedouă explozii produse sâmbătă într-un cartier din centrul oraşului Stockholm,care s-au soldat cu un mort, au avut loc la câteva minute după primirea unuimesaj ce anunţa "acţiuni" vizând "războiul împotrivaislamului" din Suedia, relatează AFP.

Celedouă explozii produse sâmbătă după-amiază, dintre care a doua a provocatprobabil moartea autorului, potrivit presei, constituie "o tentativăfoarte îngrijorătoare de atac terorist într-un cartier animat din centrulStockholmului", a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, CarlBildt, pe contul său de Twitter.

Atacul"a eşuat, dar ar fi putut fi cu adevărat catastrofal", a adăugat el,făcând referire la mulţimile prezente de obicei în acest cartier, mai ales înperioada Crăciunului.

Înmomentul în care Bildt publica aceste comentarii, spre miezul nopţii, poliţiaîncă nu calificase aceste explozii ca fiind de natură criminală. Poliţiacriminalistică nu intervenise la locurile exploziilor, unde acţionau încontinuare geniştii, potrivit agenţiei suedeze TT.

Aceastaa anunţat în cursul serii că a primit un mesaj în limba arabă şi în suedeză,care anunţa "acţiuni" viitoare, fără să menţioneze natura lor.

"Acţiunilenoastre vor vorbi de la sine", anunţa, potrivit TT, documentul adresat"Suediei şi poporului suedez". Mesajul a fost primit şi de serviciilede informaţii din Suedia (Sapo).

Autorul,despre care TT nu precizează dacă s-a identificat, explică în mesaj că a mersîn Orientul Mijlociu "nu pentru a câştiga bani, ci pentru jihad".

"Acumcopiii voştri, fiicele şi surorile voastre vor muri aşa cum mor fraţii noştri,surorile şi copiii noştri", avertizează textul.

Acesteacţiuni vor continua "atât timp cât voi nu veţi înceta războiul vostruîmpotriva islamului, degradarea profetului şi sprijinul vostru stupid pentruporcul Vilks", adaugă documentul, făcând referire la prezenţa suedeză înAfganistan şi la caricaturistul Lars Vilks, ameninţat cu moartea de mai multeori pentru că l-a desenat pe profetul Mahomed sub forma unui câine.

Textulse încheie printr-un apel la revolta "mujahedinilor" din Suedia şiEuropa: "Este timpul să ripostăm, nu mai aşteptaţi. Veniţi cu ce aveţi,chiar dacă este doar un cuţit (...). Nu vă temeţi de nimeni, nu vă temeţi deînchisoare, nu vă temeţi de moarte".

Înjurul orei 16.50 (17.50, ora României), adică la circa zece minute după ce TT aprimit acest mesaj, o primă explozie s-a produs într-o maşină situată laintersecţia străzilor Drottninggattan şi Olof Palme. Poliţia a afirmat că afost vorba despre o serie de explozii ale unor butelii de gaz, care au atinsvehiculul.

Douăpersoane rănite uşor au fost spitalizate în urma acestei deflagraţii, conformpurtătorului de cuvânt al serviciului de urgenţă SOS Alarme, Bengt Norberg.

Oa doua explozie, "de data aceasta nu într-o maşină", s-a produs douăminute mai târziu, pe strada Bryggargatan, la 200 de metri de primadeflagraţie, a adăugat el.

Purtătoareade cuvânt a poliţiei Peträ Sjölander a declarat că o persoană a fost găsitămoartă la locul celei de-a doua explozii, fără a oferi alte detalii. Ea nu aprecizat dacă autorul mesajului de avertizare este persoana ucisă.

Darpotrivit postului de televiziune SVT, persoana ucisă ar fi autorul exploziilorşi o geantă plină de cuie a fost găsită în apropierea cadavrului.

Conformunui martor citat de ziarul Dagens Nyheter, bărbatul avea o rană mare laabdomen, "ca şi cum ceva ar fi explodat".

"Nupot confirma că moartea sa este legată de explozia maşinii, dar nici nu potinfirma", a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei.

Suediaare în prezent aproximativ 500 de militari în Afganistan, dar mandatulparlamentar pentru această forţă se încheie la 1 ianuarie 2011 şi trebuiereînnoit de Parlament.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray