2020-03-30 17:04

Bacău: Pompierii au făcut o breşă în digul pârâului Negel pentru a salva casele localnicilor

 |  17:23
Bacău: Pompierii au făcut o breşă în digul pârâului Negel pentru a salva casele localnicilor

Pompierii din Bacău au făcut, miercuri, o breşă în digulpârâului Negel pentru a evacua apa din cartierul Arcadie Şeptilici dinmunicipiu, digul urmând să fie refăcut după ce casele localnicilor vor fisalvate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)Bacău, autorităţile locale au decis spargerea digului pârâului Negel pentru caapa care s-a adunat în cartierul Arcadie Şeptilici din municipiu să se scurgă.

"S-a dedus că în ciuda muncii noastre cu motopompeşi autospeciale, de aseară şi de dimineaţă nu se întâmplă nimic. Nivelul apeinu scădea deloc. Sunt locuri unde aceasta depăşea 1,5 metri", a declaratpurtătorul de cuvânt al ISU Bacău, mr. George Enache.

Este vorba despre aproximativ 50 de case care în prezentsunt inundate, în urma ploilor torenţiale din noaptea de luni spre marţi.

Potrivit sursei citate, apa se retrage cu 20 decentimetri pe oră.

"Vom analiza situaţia şi vom vedea dacă va fi nevoieşi de o a doua breşă în dig. Apa se scurge acum controlat în pârâul Negel, apoiîn Trebeş şi de aici în Bistriţa", a afirmat mr. George Enache.

Pentru spargerea digului a fost nevoie de aprobareaComitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în urma unor studii făcute deangajaţii de la Apele Române.

Reprezentantul ISU Bacău a precizat că după evacuareaapei digul va fi refăcut.

În prezent, la faţa locului acţionează pompierii cu patrumotopompe şi o autospecială.

Subprefectul judeţului, Constantin Scripăţ, a anunţat căîn sprijinul acestora vor veni alte trei pompe.

"Avem pregătite două pompe de mare capacitate înacest moment, iar a treia este pe drum. Acestea le vom folosi în zonele maijoase, acolo unde apa nu se va putea scurge prin breşa făcută de noi", aspus Scripăţ.

Peste 400 de locuinţe din 19 localităţi ale judeţuluiBacău au fost afectate în urma inundaţiilor provocate de ploile abundenteînregistrate în zonă, în noaptea de luni spre marţi.

Potrivit bilanţului ISU Bacău, au fost inundate 429 delocuinţe, alte 245 de curţi şi anexe gospodăreşti, precum şi 12 obiectiveeconomice.

Opt poduri şi 40 de podeţe au fost luate de râurile careau ieşit din matcă şi au fost distruse drumuri comunale pe o lungime de 60 dekilometri drumuri judeţene pe o porţiune de 14 kilometri.

Cele mai mari pagube s-au produs în municipiul Bacău,unde au fost inundate 80 de case, în comuna Blăgeşti - 80 de case, în Măgura -60 de case şi în comuna Mărgineni - 50 de case.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine