2019-10-15 19:56

Baconschi: Temele României pentru 10 ani sunt fixate; până şi presa română a reuşit să le fixeze

 |  12:50

TemeleRomâniei ca naţiune pentru următorii zece ani sunt foarte limpezi, a declarat,vineri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, adăugând că "până şi presanoastră a reuşit să le fixeze pe agenda publică".

"Temelepe care le avem ca naţiune în următorii zece ani, să spunem, sunt foartelimpezi. Până şi presa noastră a reuşit să le fixeze pe agenda publică", aafirmat ministrul.

Ela menţionat în acest sens reformarea statului, începând cu Constituţia."Trebuie să reformăm statul, începând cu legea fundamentală, Constituţia,trebuie să ne reinventăm identitatea naţională, rolul instituţiilor publice şitrebuie, mai ales, să rescriem, în termenii unui pact social modern, contractulpolitic între stat şi cetăţeni", a spus el.

"Vesteabună este că nu mai suntem singuri sau prinşi în cleştele unor imperii, ciacţionăm ca stat membru cu drepturi, în principiu egale, şi putem să neprevalăm de toate tratatele pentru a cere şi oferi solidaritate şi pentru astimula politicile de coeziune", a adăugat el.

Pede altă parte, ministrul a spus că unul dintre cele mai "supărătoare"aspecte este legat de incapacitatea României de a absorbi fonduri structurale.

"Ofacem într-o proporţie atât de modestă, astfel încât am înregistrat recorduldubios de a fi contributori neţi la bugetul Uniunii, fără să reuşim să capturămaceste enorme resurse pentru a accelera ieşirea României din subdezvoltareaeconomică. Este un rău structural, moştenit din tranziţie, dar este şi un efectpervers al contraselecţiei care a operat în constituirea elitelor noastrepolitice", a spus ministrul.

Ela mai spus că "sloganul liberal «prin noi înşine» este mai actual caoricând". "Este cu totul impropriu să ne aşteptăm ca după ce ne-amdobândit statutul de stat membru să fim ţinuţi de mânuţă în continuare ca unminor cu probleme", a comentat el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray