2019-12-13 05:17

Barroso: Strategia Dunării va contribui la eliminarea disparităţilor în regiune

 |  13:38
Barroso: Strategia Dunării va contribui la eliminarea disparităţilor în regiune

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni, la Bucureşti, căîn statele riverane Dunării s-au produs multe schimbări în ultimii 20 de ani,dar se confruntă încă cu numeroase disparităţi, iar Strategia Dunării va fi uninstrument pentru integrare şi utilizarea fondurilor structurale.

Barroso a subliniat, în discursulrostit la summit-ul Dunării de la Bucureşti, importanţa Strategiei Dunării. Ela arătat că, de la izvoare şi până la vărsare, Dunărea traversează opt statemembre UE, acoperind o cincime din teritoriul Uniunii de-a lungul celor 3.000de kilometri pe care îi străbate.

"Este o regiune încărcată de istorie, care a trecut prin multeschimbări în ultimii 20 de ani atât din punct de vedere politic, cât şieconomic. Au fost multe schimbări de la începutul anilor '90, dar sunt încă şidisparităţi considerabile în regiune între statele membre. Provocarea cu carene confruntăm este aceea de a accelera procesul de depăşire a acestordisparităţi regionale, iar în acest context Strategia Dunării este o inovaţiepolitică", a spus el.

În opinia sa, Strategia creează un parteneriat stabil între toatestatele care au interese comune în regiune, indiferent dacă acestea sunt sau numembre UE.

"În mod special, va fi o oportunitate pentru statele membre UE de aaccelera ritmul integrării, de reducere a disparităţile care sunt încă mari,dar şi de a utiliza mai bine fondurile structurale", a spus Barroso.

El a adăugat că, pentru statele care nu sunt membre ale Uniunii,Strategia va fi o oportunitate de a crea o legătură mai strânsă cu UE.

Summit-ul Dunării reuneşte, luni, la Bucureşti, 22 de delegaţiireprezentând şefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunării, ComisiaEuropeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şiAustria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate deobservator.

Reuniunea este organizată la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronajal preşedintelui României.

Strategia Dunării va fi o strategie internă a Uniunii Europene la caresunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi va respecta cele treiprincipii aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice.Cele patru domenii propuse de Comisia Europeană şi pe care se va axa Strategiasunt: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţiamediului a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltareasocio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţainternă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şisecuritate internă).

În România au fost deja elaborate peste 10.000 de proiecte care vizeazăregiunea Dunării, care vor avea nevoie în perioada următoare de fonduri, dar şide o prioritizare. Printre cele mai importante proiecte pe care România sperăsă le ducă la îndeplinire cu ajutorul Strategiei se numără canalulDunăre-Bucureşti, construirea a două noi poduri România- Bulgaria,refacerea infrastructurii portuare (România are 12 porturi fluviale caretrebuie modernizate), crearea unui institut internaţional pentru studiereaecosistemelor din Delta Dunării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray