2020-01-18 23:09

Băsescu, despre CC: E evident cât de penibilă poate fi o instituţie inconsecventă cu propriile decizii

 |  14:04
Băsescu, despre CC: E evident cât de penibilă poate fi o instituţie inconsecventă cu propriile decizii

Şeful statului a declarat, joi, că au fost problemeserioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şipredictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, careadesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat"masiv" politica economică a Guvernului.

"Am avut probleme extrem de serioase în discuţiilecu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitateadeciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea fară justificare şitemei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică aGuvernului", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Conferinţa"Parteneriat pentru creştere economică în 2011", organizată de şiConsiliul Investitorilor Străini.

Potrivit şefului statului, faptulcă s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pecriterii de oportunitate "pune România într-o situţie exterem dedificilă".

"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi oinstituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie,dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legeaeducaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntemprofesori", a mai spus el.

Potrivit preşedintelui, s-a pus lanivel politic şi de experţi problema cine stabileşte în fapt politicileeconomice.

"A fost un lucru exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilorcare numai ce au părăsit Romania:Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilimcu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituţională?!", a spusBăsescu.

În opinia sa, este o problemă pe care România nu a rezolvat-o şi caretrebuie rezolvată rapid.

"Instituţiile abilitate să iamăsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul şi nu alte instituţii.Sper ca anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentrupolitica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua decizile - Guvern şiParlament", a subliniat şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că "cea mai mare lovitură pe care a primit-oRomânia a fost nevoia de a creşte TVA".

"Şi acum regret enorm creşterea TVA, ca alternativă ladecizia curţii constituţională de a nu accepta scăderea temporraă a pensiilor(..) cei care au pierdut masiv au fost pensionarii şi vor pierde pe termen lungîn locul unei reduceri temporare până la 31.12. e clar că pensionarii au fostputernic afectaţi de inflaţie şi de creşterea preţurilor la alimente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray