2020-07-02 11:24

Băsescu despre problema ţiganilor: În mod tradiţional, trăiescu din ceea ce fură

 |  15:31
Băsescu despre problema ţiganilor: În mod tradiţional, trăiescu din ceea ce fură

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, miercuri, că obiectivul cultural al romilor nomazieste să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemnadistrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, "înmod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Chiar dacăau fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesuluiRomâniei în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, deexemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar cape afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şiRomânia", a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând uneiîntrebări a jurnaliştilor sloveni.

PreşedinteleBăsescu a adăugat că problema accesului în spaţiul Schengen este una tehnică şică sunt şase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotăriiRomâniei cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen, toatefiind pozitive, în luna decembrie urmând să se redacteze un ultim raport înacest sens.

"Credem căRomânia îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. Defapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât întrarea în UE.Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu carecirculă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea Românieiîn spaţiul Schengen datorită problemei romilor. Ar fi şi o încălcare atratatului", a mai spus şeful statului român.

El şi-amanifestat susţinerea fără rezerve a asigurării "unui minim" legat desănătate, de posibilitatea de a învăţa şi de posibilitatea de a avea un loc demuncă.

"Trebuie săspun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzielegată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblândprin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE.Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste unmilion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu amreuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nunumai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare saudespre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintrepilonii culturali ai romilor nomazi", a mai arătat preşedintele Băsescu.

Una dintreprobleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurareaeducaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc dince fură".

"Cum s-ofaci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemăcare trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foartepuţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din cefură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi,şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţiaproblemei", a adăugat şeful statului român.

El a relatat căa fost primar şi a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la margineaBucureştiului.

"Nu le-aplăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cupregătirea lor - la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul eişi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la cetrebuie să facă ei, nu vom rezolva problema", a apreciat Băsescu.

El a mai spus căşi preşedintele sloven, Danilo Turk, consideră că problema romilor este aUniunii Europene.

"Vreau săprecizez aici foarte clar că România nu se derobează de responsabilităţile pecare le are ca stat de origine al minorităţii rome. În acelaşi timp, esteevident că România nu poate îngrădi cetăţenilor ei dreptul de a circula liberpe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor să fie nunumai o problemă a României, ca ţară de origine, ci şi o problemă a statelor pecare cetăţeni europeni, chiar dacă sunt minoritari romi, se aşază", aconchis Traian Băsescu.

La rândul său,şeful statului sloven, Danilo Turk, a susţinut că libertatea de mişcare este undrept al fiecărui om, că nu este vorba despre o opţiune economică şi că nu esteo chestiune tehnică.

"Încorpusurile drepturilor omului se află libertatea de mişcare, care înseamnă şilibertatea de a-ţi părăsi propria ţară şi de a te întoarce în propria ţară.Libertatea de mişcare nu conţine o asigurare automată a accesului peste tot,dar trebuie să ne punem întrebarea cum să avem grijă ca libertatea de mişcaresă fie reală. Nu trebuie să creăm precedente care să limiteze libertatea demişcare. Soluţiile pentru problemele romilor trebuie căutate acolo unde suntproblemele, nu limitând libertatea de mişcare. Europa are nevoie de unangajament mai mare în direcţia rezolvării problemelor de educaţie, de sănătatepe care le presupune minoritatea romă", a declarat Danilo Turk.

PreşedinteleTraian Băsescu face, marţi, o vizită oficială în Slovenia. El a fost primit, laCastelul BRDO, de omologul său sloven, Danilo Turk, în cadrul unei ceremoniioficiale, cu onoruri militare. Cei doi şefi de stat au avut convorbiritete-a-tete, după care au participat la convorbiri oficiale cu participareamembrilor celor două delegaţii.

La oratransmiterii acestei ştiri, Traian Băsescu participă la un dejun oficial oferitîn cinstea sa de către preşedintele sloven, după care va avea o întâlnire cupreşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Pavel Gantar, se vadeplasa la Mausoleul dedicat primului Război Mondial, unde sunt înhumate şi rămăşiţelea 80 de militari români, urmând să depună o coroană de flori, şi se va întâlnicu Zoran Jankovic, primarul oraşului Ljubljana.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz