2020-07-02 10:34

Băsescu: Vor fi cel puţin două state UE care vor intra în dificultate în perioada următoare

 |  14:22
Băsescu: Vor fi cel puţin două state UE care vor intra în dificultate în perioada următoare

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat că vor fi cel puţin două ţări UE care vor intra îndificultate în perioada următoare, menţionând, că, în afară de acestea, şiPortugalia "este în mare dificultate".

Potrivitşefului statului, UE are probleme mari în ceea ce priveşte extinderea, dar şiprobleme interne. El a spus, întrebat cum se explică situaţia din Irlanda, ţarăcare a cerut ajutor financiar internaţional deşi a aplicat măsuri deausteritate, că măsurile nu au fost suficient de severe, dată fiind realitateaacelei ţări.

"Credcă aici s-a făcut o eroare, ca de altfel în multe alte ţări, sunt convins căceea ce vă voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a încercatrelansarea înainte de a se acoperi găurile de drenare a resurselorfinanciare", a spus Băsescu.

Ela spus că au fost finanţate eronat, în Irlanda, consumul şi "balonulimobiliar". "Noi am avut norocul extraordinar că nu am ajuns la oparanoia a consumului înainte de criză", a spus Băsescu.

Preşedintelea adăugat că România are "o şansă extraordinară". "În primulrând pentru că nu a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economicăînainte de a lua măsurile de a-şi reduce cheltuielile proprii. Veţi vedea ţăridespre care s-a spris cu litere mari ce măsuri extraordinare au luat, deci nuvorbesc despre Germania", a mai spus şeful statului român.

Întrebatdacă ce se întâmplă acum în Irlanda poate afecta şi România, Băsescu a răspunspozitiv. "Da, mai puţin decât statele din zona euro, dar în mod categoricda, din punct de vedere al credibilităţii UE", a spus Băsescu.

Ela spus că Grecia a intrat în criză în urmă cu opt luni, Iralnda a intrat recentîntr-o situaţie similară. "Vor mai urma cel puţin încă o ţară sau două.S-a intrat în criza datoriilor suverane, a datoriilor statelor" a spusBăsescu.

Preşedintelea ţinut să ceară scuze economiştilor pentru faptul că acreditează termeni ce nuau fost lansaţi încă de aceştia.

Ela spus că este vorba despre ţări despre care s-a scris că au luat măsurieconomice excepţionale, dar nu a dat nume. La insistenţele moderatorului, carea menţionat Spania şi Portugalia, Băsescu a spus că Portugalia este în maredificultate. "Şi nu aş vrea să mai spun alte două ţări care eu cred,privind la datoria lor, de 120%, de 110%, datorie făcută şi pentru că auîncercat o relansare forţată (...), vor fi ţări care vor intra în dificultateîn perioada următoare, nu spun mâine sau poimâine", a spus Băsescu.

Şefulstatului român a mai declarat că este extrem de important ca euro să nu cadă,pentru că acest lucru ar însemna încetarea funcţionării UE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz