2020-02-16 20:37

Blejnar: ANAF va stabili din 2011 obligaţii fiscale şi în lipsa evidenţelor contabile

 |  17:15

ANAFva aplica din 2011 procedurile care permit stabilirea de obligaţii suplimentarede plată pentru firme şi în lipsa evidenţelor fiscale sau contabile prinreconstituirea veniturilor şi cheltuielilor, printre altele pe baza facturilorla utilităţi sau tranzacţiile bancare.

"Deocamdatăsuntem în faza de elaborare a metodologiilor şi probabil de la 1 ianuarie 2011vom începem să le punem în aplicare", a declarat preşedintele ANAF, SorinBlejnar.

Laînceputul acestui an, Guvernul a dat ANAF posibilitatea să stabileascăobligaţii suplimentare de plată şi în lipsa evidenţelor contabile sau fiscale,prin reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor, după modelul celorlalte ţărimembre UE care aplică astfel de metode.

ANAFa publicat joi un proiect de ordin care va stabili procedura şi metodeleutilizate pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor.

Înproiect sunt menţionate cinci metode de reconstituire a veniturilor saucheltuielilor, respectiv metoda sursei şi cheltuirii fondurilor, metodadepozitelor bancare şi a fluxurilor de numerar, metoda marjei, metodaprodusului/serviciului şi volumului, precum şi metoda patrimoniului net.

Inspecţiafiscală poate utiliza metodele indirecte ca procedură de control pentrustabilirea obligaţiei fiscale în situaţia în care se constată că evidenţelecontabile sau fiscale ori declaraţiile contribuabilului sunt incorecte,incomplete, false, nu există sau nu sunt puse la dispoziţie.

Laelaborarea proiectului, pentru utilizarea metodelor indirecte de reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor, s-au avut în vedere şi recomandărileexperţilor Fondului Monetar Internaţional.

Pentrustabilirea bazei de impunere pentru impozitele şi taxele datorate bugetuluigeneral consolidat al statului, regula generală sau directă are în vedereveniturile şi cheltuielile aşa cum acestea sunt înregistrate în evidenţelecontabile şi fiscale.

Lautilizarea mtodelor indirecte pentru estimarea veniturilor şi cheltuielilor, sepleacă, de principiu, de la un element al bazei de impozitare prezumat a ficorect, cum ar fi o factură de utilităţi sau sumele existente sautranzacţionate prin intermediul conturilor bancare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine