2020-02-24 14:39

Boc: Salariul minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire Guvern - sindicate

 |  17:51
Boc: Salariul minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire Guvern - sindicate

Nivelulsalariului minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire aGuvernului cu sindicatele, care va încerca să medieze între patronate, care vorîn mare parte salariul minim de 600 lei, şi sindicate, care au solicitat omajorare de până la 705 lei, a spus, vineri, premierul Boc.

"Amdecis ca, săptămâna viitoare, împreună cu sindicatele, să mai avem o întâlnireîn vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie.Evident, părerile sunt diferite între sindicate şi patronate, dar, evident,Guvernul va media această întâlnire şi vom lua o decizie după întâlnirea desăptămâna viitoare", a spus primul-ministru Emil Boc, după întâlnirea cureprezentanţii patronatelor.

Boc asusţinut că există şi patronate care nu se opun creşterii salariului minim peeconomie.

"Suntpatronate care propun şi sume mai mari de 600 de lei, în diverse condiţii şisituaţii", a arătat premierul.

Acesta a ţinutsă precizeze că, deşi nu şi-a adjudecat varianta aceasta, Guvernul a pus îndezbatere principiul ca angajaţii cu salariile cele mai mici să recupereze maimult din reducerea de 25 la sută, iar cei cu salarii mai mari să recupereze maipuţin.

"Vreausă fiu foarte clar, principiul de la care pornim, de discuţie deocamdată - nueste adjudecat de Guvern, este un principiu de dezbatere publică la salarizareabugetarilor -, este acela că cei care au salarii mai mici din sectorul bugetarvor recupera mai mult din pierderea de 25%, în timp cei cu salarii mai mari vorrecupera mai puţin", a afirmat Boc.

Patronateleau propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cupremierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei,precum şi separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilireacâştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

"Majoritateapropunerilor patronatelor prezente la discuţii au variat între 600 şi 640 delei pentru un muncitor necalificat bază, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariulminim nu a fost însă principalul punct de discuţie, ci coeficienţii, care însăcred că vor rămâne bătuţi în cuie pentru că sunt în lege", a declaratMarius Opran, preşedintele executiv al UGIR-1903, participant la discuţiile cuautorităţile.

El a arătatcă s-a luat în discuţie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restullumii" în stabilirea salariului minim.

"Noi ampropus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat dinMinisterul Muncii Valentin Mocanu a intervenit şi ne-a spus că Guvernul aredeja în analiză un astfel de proiect. În aceste condiţii, bugetarii, ceiplătiţi de la bugetul central, nu cei din autorităţile locale, ar negociasalariul minim cu Guvernul, iar salariaţii de la privat - cu patronatele şisindicatele", a spus Opran.

Salariilebugetarilor ar putea creşte în 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, înfuncţie de nivelul acestora, cele până în 800 de lei beneficiind de cea maimare majorare, potrivit proiectului legii-cadru a salarizării bugetarilor, pusmarţi în dezbatere publică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine