2019-12-05 16:32

Boc va participa la discuţia preşedintelui Băsescu cu FMI

 |  17:49
Boc va participa la discuţia preşedintelui Băsescu cu FMI

Premierul EmilBoc va participa la discuţia pe care predintele Traian Băsescu o va aveaduminică, la ora 18.00, cu membrii delegaţiei FMI în România, a declaratpurtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Preşedintele i-aprimit şi sâmbătă la Cotroceni pe membrii delegaţiei.

Negocierile cuFMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şinu este exclusă suspendarea acordului, au declarat surse apropiate discuţiilor.

Atât Guvernul,cât şi partidele din coaliţie au o poziţie inflexibilă faţă de modificareasusbstanţială a OUG 50 privind creditele populaţiei prin neaplicareaprevederilor la creditele în derulare. Autorităţile consideră că este anormalca FMI sa vină în România şi să susţină exclusiv poziţia băncilor.

"FMI acerut chiar abrogarea OUG 50", au spus sursele citate.

Mai mult, partearomână consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şireglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul TratatuluiUE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Guvernul a atrasatenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamenteledepuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşipropun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.

FMI a propus caprecondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificareaOUG 50/2010 prin eliminarea aplicării prevederilor la contractele aflate înderulare.

Misiunea comunăFMI, CE şi Banca Mondială este intransigentă şi în privinţa arieratelor, unde aimpus de asemenea ca precondiţie pentrun acordarea următorarei tranşe plataunor sume consistente.

Potrivitsurselor, divergenţe de opinie au apărut şi în legătură cu unele măsuri destimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fostacceptate de către reprezentanţii FMI.

Delegaţia FMIsusţine că măsurile de stimulare a economiei, printre care reducerea coteiunice sau a contribuţiilor sociale, vor conduce la creşterea deficituluibugetar peste ţinta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greufinanţabil în aceste condiţii.

Pe de altăparte, partea română susţine că fără acţiuni de stimulare economia nu-şi vaputea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate ar putea chiarîmpiedica procesul de creştere economică.

Discuţiiledintre autorităţi şi FMI s-au blocat sâmbătă seara. Delegaţia FMI s-a întâlnitsânbătă dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu.

La începutulîntâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, şeful misiunii FMI în România,Jeffrey Franks, a spus că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti,"câteva discuţii intense şi dure", menţionând că există o colaborarebună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere.

PreşedinteleBăsescu a declarat, în acest context, că şefii de stat şi de guvern din UE, cucare s-a întâlnit la Consiliul European, ştiu că Europa este încă în criză."Tocmai am încheiat întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE(vineri, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European, n.r.). Ei probabilştiu mai bine decât alţii că Europa este încă în criză. Povestea care apare în ziareşi la televiziune despre revenirea economiei încă nu este realitate", aspus Băsescu, la începutul întâlnirii, menţionând că riscul ca economiile săreintre în criză este încă "aproape de noi toţi".

Vizitadelegaţiei FMI, care a venit în România pentru o nouă evaluare a acorduluistand-by, ar fi trebuit să se încheie luni, 1 noiembrie, însă aceasta ar maiputea fi prelungită câteva zile dacă nu se va ajunge duminică la o concluzie.

România are unacord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiareinternaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România aprimit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentula 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecăreitranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Următoareatranşă de la FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie şi are ovaloare de 769 milioane DST (870 milioane euro).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray