2020-07-04 15:15

Boc:Decizia CC permite Guvernului să continue angajarea răspunderii pe legea educaţiei

 |  14:11
Boc:Decizia CC permite Guvernului să continue angajarea răspunderii pe legea educaţiei

Decizia CurţiiConstituţionale permite Guvernului să continue procedura angajării răspunderiipentru proiectul legii educaţiei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

"Am deciziacu mine. Decizia permite Guvernului continuarea procedurii asumăriirăspunderii, iar ca argumente sunt cele care ţin de motivarea deciziei. Încadrul Curţii, patru judecători spun într-un fel, patru judecători spun într-unalt fel, iar unul are o opinie concurentă. Nici în cadrul CurţiiConstituţionale nu există un punct de vedere majoritar cu privire la acestsubiect. Apoi, din punctul nostru de vedere, din momentul în care Curtea a fostsesizată de preşedintele Senatului despre existenţa unui conflict juridic aumai intervenit două elemente noi care ne fac să credem că procedura poate ficontinuată şi dusă până la capăt: în primul rând acceptarea de către Parlamenta angajării propriu-zise prin citirea de către primul-ministru a asumării în faţaplenului, după ce preşedintele Senatului a sesizat CC", a spus Boc.

Al doileaargument invocat de Boc este depunerea moţiunii de cenzură de către opoziţie încadrul procedurii de asumare a răspunderii.

"Deci, înconcluzie, dacă a existat un presupus conflict, aşa cum spune Curtea, el s-aîncheiat în momentul în care Parlamentul a acceptat ca primul-ministru săcitească asumarea, iar opoziţia a reacţionat cu moţiune de cenzură", asusţinut şeful Guvernului.

Ultimul argumentinvocat de Boc este cel din decizia CC care relevă că instituţia nu poateobliga Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii.

"Având învedere aceste elemente, din punctul nostru de vedere, rezultă că proceduramerge mai departe, pentrru că este în derulare şi nu există niciun mecanismpentru a o opri", a conchis Boc.

CurteaConstituţională arată, în decizia privind Legea educaţiei, că, dacă la primavedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii,oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la apreciereaexclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.

Curtea constatăcă angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţieinaţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate deCameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare şi apreciază că nu existănicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare cu referirela proiectul de lege în discuţie.

În acelaşi timp,însă, cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa decontencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajăriirăspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale,soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict.

PreşedinteleSenatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, după publicarea motivăriideciziei CC pe Legea educaţiei, că îi va cere premierului, în scris, retragereaangajării, menţionând că dacă acesta nu va accepta, va cere convocareaBirourilor Permanente reunite ale Parlamentului pentru luare unei decizii.

De asemenea,Geoană a precizat că Birourile Permanente vor decide şi în legătură cu moţiuneade cenzură, rămasă, după decizia CC, fără obiect.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz