2019-08-20 21:26

Borbely: Nu există pericol de contaminare a Dunării când unda de viitură din Ungaria ajunge în ţară

 |  12:51

MinistrulMediului, Borbely Laszlo, afirmă că din informaţiile primite de la specialiştiiungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când vaajunge în România unda de viitură din Ungaria, cel mai devreme luni la prânz,dar autorităţile române sunt pregătite să intervină.

Borbelya precizat, într-o conferinţă de presă, că la începutul săptămânii s-a spart undig de la o fabrică de bauxită de aluminiu din Ungaria, de unde s-a deversat unşlam nociv, periculos, care a afectat mai multe localităţi din Ungaria,înregistrându-se victime omeneşti.

Pânăacum, sunt patru decese şi patru persoane dispărute, 6.000 de persoane au fostevacuate, cinci case au fost distruse total şi 250 avariate, a precizatBorbely, adăugând că "înălţimea valului de deşeu a fost între 2,5 şi 3metri, ca un val de inundaţii".

"Sunttrei localităţi mai afectate şi s-a compromis zona în ce priveşte solul,vegetaţia şi apele din zonă", a spus Borbely.

Ela arătat că, din informaţiile primite de la autorităţile din Ungaria, rezultăcă din pârâul Torna apa a ajuns în râul Marcal, iar de acolo în râul Raba, încursul zilei de joi ajungând la Dunăre în Ungaria.

"Ceeace pot să vă afirm cu responsabilitate, conform datelor furnizate deautorităţile din Ungaria: în urma măsurilor luate, în urma acelor posibilităţiau apreciat că la confluenţa râului Marcal cu Raba pot să facă un fel de dig casă stabilizeze metalele grele, pentru că aici e marele pericol. E un şlamalcalin. Ph-ul a fost între 12 şi 13, ceea ce este foarte înalt, atunci cânds-a deversat. Au redus la circa 9, până ieri (joi - n.r.). Deja la 8,5 Ph apanu mai este periculoasă, datorită faptului că este o mare diferenţă întredebitul lui Raba şi al Dunării - 2.200 de metri cubi pe secundă în Ungaria, iarla Baziaş 6.600 de metri cubi. E de 25 de ori mai mare decât debitul râuluiRaba şi încă de trei ori mai mare când intră la noi. În concluzie, bazat peinformaţiile date de autorităţile ungare, pe măsurătorile pe care le-am făcutşi bazat pe punctul de vedere al specialiştilor noştri: nu există în momentulde faţă pericol de contaminare a apelor Dunării atunci când ajunge înRomânia", a spus Borbely.

Ela arătat că autorităţile din Ungaria "nu se joacă" cu informaţiilefurnizate, mai ales că toată opinia publică internaţională este cu ochii peaceastă ţară, deci se bazează pe datele primite de la omologii săi.

Nuexistă pericol de contaminare nici pentru România, nici pentru Bulgaria, asubliniat Borbely, arătând că, oricum, specialiştii sunt pregătiţi să intervinăcând viitura va ajunge pe sectorul românesc al Dunării, cel mai devreme luni.

"Înmomentul de faţă, Ph-ul este 9,07, deci e clar că atunci când ajunge în Dunăre,unde debitul apei e de 25 de ori mai mare decât în (râul) Raba, e clar căaceasta se diluează şi de fapt mai trebuie să se reducă cu 0,5 Ph-ul, ca să numai fie nociv. Deci toate datele, toţi experţii, specialişti în acest domeniuspun că nu există un pericol, nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Acestval, această viitură va ajunge în România cel mai devreme luni, până atunci vomavea datele azi (vineri - n.r.), mâine (sâmbătă - n.r.) - dacă există semnalecă Ph-ul este mare, atunci, aşa cum şi dânşii din Ungaria au avut unele măsuri- am înţeles cu oţet, cu altele, pentru a echilibra acest PH - vom lua şi noimăsurile de rigoare. Deocamdată, se pare, conform tuturor datelor, că nu ecazul", a spus el.

Ministrula precizat că digul pentru stabilizarea metalelor grele din Ungaria a fostfăcut cu 1.000 de tone de ipsos şi a fost redus pericolul legat de metalelegrele.

Întrebatdacă România va da în judecată Ungaria, cum a sugerat un parlamentar, Borbely aaccentuat că deocamdată nu există motive în acest sens.

"Unstat dă în judecată alt stat atunci când are motive, deocamdată nu avem motiveşi aici probabil va fi aceeaşi situaţie ca în Baia Mare, ei (oficialii ungari)se vor îndrepta împotriva firmei respective (poluatoare). Au fost acele metalegrele şi a fost acea substanţă alcalină, care are efect asupra florei", aspus el.

Borbelya confirmat că viitura va avea în componenţă metale grele, inclusiv plumb, dar încantitate mult mai mică, pentru că mare parte din acestea au fost reţinute dedigul de ipsos realizat în Ungaria.

Borbelya spus că nu există pericolul unei poluări cu pulberi, după ce şlamul se usucă.

"ÎnRomânia nu, dar în Ungaria există acest pericol. Pericolul care e? După ce seusucă acest şlam, vântul ia aceste pulberi, care pot fi periculoase, dar nu,după părerea mea, ca să ajungă în România. Dânşii de aceea au luat măsuri şisunt nu ştiu câte echipe acolo, am înţeles că au umezit, ca să se usuce cât maitârziu şi vor decoperta solul pe o zonă mare, trebuie decopertaţi 2,5-3centimetri. Deci ei lucrează şi probabil acolo sunt toate forţeleconcentrate", a spus el.

Ministrula apreciat că pagubele legate de acest accident ecologic sunt extraordinare înUngaria şi într-o zonă destul de mare, deocamdată oamenii nici nu pot să seîntoarcă, pentru că "până când se decontaminează va trece o vreme".

Guvernulungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate dinvestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de o scurgere de reziduuri chimicede la o fabrică de bauxită. Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţidupă-amiază, că Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate deaccidentul soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.

Potrivitdatelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite înurma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi dedeşeuri, cu un PH de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat învestul Ungariei, în urma accidentului satul Kolontar fiind inundat dereziduuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray