2020-02-17 23:15

Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară în data de 16 august

 |  13:30
Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară în data de 16 august

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis,miercuri, convocarea plenului în sesiune extraordinară în data de 16 august, peordinea de zi figurând legea ANI.

"Biroul Permanent a decis convocarea unei sesiuniextraordinare în data de 16 august, cu următorul program: la ora 12.00 va ficonvocat Biroul Permanent, la ora 13.00 grupurile parlamentare se vor reuni înşedinţă, iar la ora 14.00 va fi plenul Camerei", a precizat preşedinteleCamerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după şedinţa conducerii acestui forlegislativ.

Anastase a arătat, totodată, că Biroul Permanent astabilit să sesizeze Comisia Juridică în ceea ce priveşte decizia CurţiiConstituţionale referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind exercitareafuncţiilor şi demnităţilor publice pentru modificarea şi completarea Legiinr.144/2007.

"Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decissesizarea Comisiei Juridice pentru a analiza această decizie a CCR şi a veni cuun raport care să pună în acord cu decizia Curţii Constituţionale legislaţia înprivinţa funcţionării ANI", a spus Roberta Anastase.

Ea a precizat că pe ordinea de zi a plenului Camerei,care se va întruni în sesiune extraordinară în 16 august, va figura Legea ANI.

Anastase a menţionat că, în cadul Biroului Permanent,grupul PNL a solicitat completarea ordinii de zi cu încă două proiecte de lege,care se află la Comisia de Buget-Finanţe, respectiv propunerea legislativăprivind combaterea plăţilor întârziate şi un proiect de lege pentru aprobareaunor măsuri de reducere a taxelor şi impozitelor.

Ea a arătat că această propunere a Biroului Permanent cuprivire la ordinea de zi va fi supusă plenului Camerei în data de 16 august.

Anastase a mai spus că rapoartele comisiilor despecialitate privind Legea ANI şi cele două proiecte de lege propuse deliberali vor trebui finalizate cu trei zile înaintea sesiunii extraordinare.

"Comisia Juridică şi de Buget vor primi azi(miercuri, n.r.) comunicarea şi, din acest moment, Biroul Permanent permitecelor două comisii să lucreze, astfel încât să avem rapoartele pe documente, cuprioritate zero Legea ANI", a spus Anastase.

Întrebată pe ce proiect se va lucra în ceea ce priveşteLegea ANI, Anastase a precizat că acest lucru va fi decis de către ComisiaJuridică, în funcţie de decizia CC.

Anastase a mai arătat că nu au fost probleme legate devacanţa parlamentară în ceea ce priveşte convocarea sesiunii extraordinare.

"Am avut deschidere din partea tuturor grupurilorparlamentare. Această lege (a ANI, n.r.), la Cameră, a avut susţinerea tuturorgrupurilor. Mă aştept să avem cvorum şi Legea ANI să treacă de Cameră", aspus Anastase.

Curtea Constituţională a decis, în 19 iulie, că esteneconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şidemnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privindînfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.

În 13 iulie, şeful statului a sesizat CurteaConstituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând cădispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt decompetenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a CamereiDeputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.

Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei princare a declarat neconstituţională cea mai recentă variantă a Legii ANI adoptatăde Parlament, că actul normativ nu este redactat într-un limbaj şi stil juridicspecific normativ, concis, clar şi precis, care să excludă orice echivoc.

Judecătorii Curţii Constituţionale apreciază de asememeacă legea declarată neconstituţională nu respectă normele "menite săasigure sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei, precum şiconţinutul, forma juridică, limbajul şi stilul actului normativ".

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, în 21 iulie,scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care solicităconvocarea Parlamentului în sesiune extraordinară la începutul lunii august.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine