2019-10-14 08:57

Cel puţin 40% din proiectele UE în agricultură au probleme de creditare şi pot fi reziliate-oficial

 |  14:11
Cel puţin 40% din proiectele UE în agricultură au probleme de creditare şi pot fi reziliate-oficial

Celpuţin 40% dintre contractele semnate în 2008-2010 pentru proiecte UE înagricultură au probleme de bancabilitate şi pot fi reziliate, fondurile blocatede aceste proiecte fără cofinanţare fiind de sute de milioane de euro, adeclarat Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ela arătat că în intervalul 2007-2010 s-a pus accent pe semnarea rapidă acontractelor cu finanţare UE, iar problemele sunt în prezent determinate deasigurarea lichidităţii pentru derularea contractelor.

"Suntsute de milioane de euro blocate pe proiecte fără cofinanţare. Cel puţin 40%dintre contractele semnate în 2008-2010 au probleme de bancabilitate şi trebuiereziliate dacă nu sunt viabile, iar banii puşi la dispoziţia altorbeneficiari", a spus secretarul de stat.

PremierulEmil Boc s-a întâlnit, marţi, la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţi aibăncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României, pentru a discutamodalităţile de deblocare a creditării în agricultură.

Lafinalul discuţiei, premierul a anunţat că Ministerul Agriculturii va verificaîn termen de 30 zile toate proiectele europene de investiţii în agriculturăaflate în derulare, iar acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de cătrefirmele private contractante vor fi reziliate.

Ela arătat că una dintre problemele identificate este aceea că, în 2008, firmelenu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii peproprie răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, iar mulţidintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asiguracofinanţarea acestor proiecte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray