2020-02-25 21:26

Chiriile spaţiilor comerciale au ajuns la nivelul anului 2002 şi continuă să scadă

 |  16:41
Chiriile spaţiilor comerciale au ajuns la nivelul anului 2002 şi continuă să scadă

Nivelulchiriilor din centrele comerciale a ajuns la cel practicat în 2002 când piaţaera într-o fază incipientă de dezvoltare, potrivit unui studiu al Jones LangLaSalle care relevă o scădere a chiriilor cu 10-15% în trimestrul doi faţă deprimele trei luni, tendinţă care va continua şi în perioada următoare.

"S-aobservat o scădere moderată a chiriilor, chiar şi în centrele comercialeperformante. În trimestrul doi, în Bucureşti, cele mai mari chirii au scăzut la60-75 euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce unităţile de pe cele maiimportante artere comerciale atrag, în medie, chirii cuprinse între 60 şi 70euro pe metru pătrat pe lună", se arată într-un raport al companiei deconsultanţă imobiliară.

În ceea cepriveşte oferta de pe piaţă, în trimestrul al doilea, atât în Bucureşti, cât şila nivel naţional nu a fost inaugurat niciun centru comercial. Astfel, stoculmodern de spaţii comerciale în Bucureşti a rămas la 580.000 metri pătraţi, întimp ce la nivel naţional a ajuns la 1,4 milioane metri pătraţi.

În al doileatrimestru au fost relansate însă două proiecte de anvergură, respectiv primafază a proiectului Colosseum, amplasat în zona de nord vest a Bucureştiului,constând într-un parc de retail cu o suprafaţă de 55.000 metri pătraţi, precumşi Polus Center în Constanţa cu o suprafaţă de 50.000 metri pătraţi. Ambeleproiecte au ca termen de finalizare 2011.

"Pentruanul 2011 numărul proiectele anunţate este în scădere, doar şase proiecte fiindpropuse spre finalizare, în Bucureşti şi cinci oraşe secundare, însumând240.000 metri pătraţi. Relansarea celor două proiecte pentru care dezvoltatoriiau reuşit să securizeze finanţarea, intrarea unor noi retaileri (retailerulsuedez H&M şi operatorul Pure Fitness, n.r.), reprezintă semne pozitivepentru piaţa locală de retail", se arată în raport.

Autoriistudiului menţionează tendinţa retailerilor de a analiza mai atent conceptul şispecificaţiile noilor proiecte, amplasarea precum şi calitatea management-uluicentrelor comerciale.

Şi pe piaţabirourilor, raportul preconizează o reducere a numărului de proiecte cufinalizare în următorii doi sau trei ani. Cu excepţia proiectelor de birouri acăror finalizare poate fi amânată din 2010 pentru anul 2011, pe piaţa locală nuau fost anunţate noi proiecte cu termenul de predare în anul 2011. Stocul totalal anului 2010 este estimat la 280.000 metri pătraţi, cu aproximativ 50% dejafinalizaţi în prima parte a anului.

"Avândîn vedere că în cel de-al doilea semestru nu se previzionează o revenire apieţei, reducerea drastică a numărului de proiecte pentru anii următori poateconstitui o oportunitate pentru acei dezvoltatori care au posibilitatea sădemareze noi proiecte de birouri la standarde internaţionale (pe cât posibil înzone centrale). Presupunând o revenire constantă a economiei locale înurmătorii doi ani, atunci putem asista în întervalul 2012-2013 la o deficienţăde spaţii noi de birouri", se spune în raport.

Stoculmodern de spaţii de birouri a atins 1,64 milioane metri pătraţi, din care 19,8%reprezintă suprafaţă neocupată, dublu faţă de perioada similară a anuluitrecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine