2019-08-18 16:19

Cinci membri ai grupării "Ghenosu", reţinuţi în urma a 13 percheziţii în Bucureşti şi Dâmboviţa

 |  13:55
Cinci membri ai grupării "Ghenosu", reţinuţi în urma a 13 percheziţii în Bucureşti şi Dâmboviţa

Cinci membriai grupării infracţionale "Ghenosu", al cărui lider, Florin Pârjol,zis Ghenosu, a fost arestat preventiv pentru şantaj, au fost reţinuţi cu propunerede arestare preventivă pentru fraudă bancară, în urma a 13 percheziţii alepoliţiştilor şi jandarmilor în Bucureşti şi Dâmboviţa.

În perioadamartie - octombrie, şapte membri ai grupării "Ghenosu" auconfecţionat dispozitive de fraudare a mijloacelor de plată electronice, pecare le-au instalat la peste 15 bancomate din Bucureşti, Timişoara, Arad,Braşov, Zalău, Constanţa şi Băile Herculane, prejudiciul produs în acest felfiind estimat la aproximativ 200.000 de lei, se arată într-un comunicat de lunial DIICOT.

ProcuroriiDIICOT au precizat că acţiunea de prindere a celor şapte membri ai grupării"Ghenosu" a avut loc sâmbătă, fiind o continuare a celei în urmacăreia a fost arestat liderul reţelei infracţionale, Florin Pârjol.

Astfel,sâmbătă, procurorii DIICOT au obţinut 13 autorizaţii de percheziţie, în bazacărora jandarmii şi poliţiştii au descins la locuinţele suspecţilor, dinjudeţul Dâmboviţa şi Bucureşti, potrivit Poliţiei Române.

Membriigrupării instalau dispozitive de "skimming" pe bancomatele unor băncicomerciale, cu ajutorul cărora erau copiate informaţiile de pe banda magneticăa cardurilor, precum şi codul PIN aferent. Datele erau prelucrate şiinscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică şi, ulterior, erau folositepentru retrageri frauduloase de bani.

În urmapercheziţiilor au fost ridicate dispozitive artizanale de înregistrare video acodului de securitate PIN la ATM-uri, unităţi centrale de calculatoare,laptopuri, stick-uri de memorie, carduri ce prezintă suspiciuni de contrafacere,articole vestimentare purtate de cei în cauză în momentul instalăriidispozitivelor la ATM-uri, cât şi la efectuarea retragerilor frauduloase denumerar, unelte folosite la confecţionarea dispozitivelor de skimming, aprecizat Poliţia Română.

"Celeşapte persoane se aflau în legături strânse cu membri ai grupărilorinfracţionale din Târgovişte, conduse de Pârjol Florin, zis «Ghenosu». Lideriigrupării infracţionale cercetate, fraţii Mihai Constantin şi Mihai Marian, încursul anului 2009 au fost arestaţi preventiv alături de Ghenosu şi altepersoane, pentru implicare în fapte din aceeaşi sferă penală", mai aratăPoliţia Română.

Astfel, laînceputul anului 2010, cei doi fraţi au pus bazele unei grupări infracţionaleorganizate specializate în fraude bancare, la care ulterior au aderat şi StanGeorge Daniel, Mihăilă Emilian Constantin, Gheorghian Ştefan, Manole Daniel şiRădulescu Cristian Ştefan.

Cinci dintresuspecţi au fost reţinuţi cu propunere de arestare preventivă, urmând să aparăîn faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Pentru ceilalţi doi membri aigrupării procurorii vor cere mandate de arestare preventivă în lipsă, pentru cănu au fost găsiţi.

Cercetarilesunt continuate de BCCO Bucuresti, sub coordonarea DIICOT-Structura Centrală.

Anchetapentru destructurarea reţelei, formată din şapte membri, a durat şapte luni,timp în care ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO)Bucureşti, coordonaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilorde Criminalitate Organizată şi Terorism, cu sprijinul Direcţiei Generale deInformaţii şi Protecţie Internă, au probat activitatea infracţională amembrilor acesteia în ceea ce priveşte confecţionarea de echipamente de copierea cardurilor bancare la ATM-uri, falsificarea instrumentelor de platăelectronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, a precizatPoliţia Română.

În 15octombrie, Florin Pârjol, zis Ghenosu, acuzat de şantaj, a fost arestatpreventiv pe o perioadă de 30 de zile.

Ghenosu, învârstă de 24 de ani, este cunoscut în mediile interlope ca o persoană deosebitde violentă şi periculoasă, fiind suspectat de comiterea mai multor infracţiunicu violenţă, proxenetism, ultraj contra bunelor moravuri sau spălare de bani,săvârşite atât în ţară, cât şi în străinătate.

În 15septembrie, Judecătoria Târgovişte l-a condamnat pe Ghenosu la un an închisoarepentru loviri şi alte violenţe şi la patru ani pentru tulburarea liniştiipublice, contopind această pedeapsă cu alta, dată de o instanţă franceză, şi stabilindexecutarea a şapte ani de către acuzat.

În aprilie2007, Florin Pârjol a fost predat autorităţilor din România, unde pe numele săuexista un mandat de arestare pentru trafic de persoane, iar jumătate de an maitârziu era pus în libertate de Tribunalul Dâmboviţa. Astfel, JudecătoriaTârgovişte l-a judecat în stare de libertate pe Pârjol.

În 14 martie2009, şapte dintre membrii grupării Ghenosu, cunoscută drept unul dintre celemai importante şi violente grupuri de crimă organizată din România, careacţiona în mai multe ţări ale Uniunii Europene, au fost puşi în libertate de uncomplet al Curţii de Apel Ploieşti, ceilalţi trei, printre care şi FlorinPârjol, rămânând atunci în arest preventiv.

Potrivitanchetatorilor, gruparea, deosebit de periculoasă, acţiona în judeţeleDâmboviţa şi Prahova, dar şi în Italia şi Spania. Anchetatorii au stabilit căgruparea era formată din 25 de persoane, majoritatea cu vârste până în 25 deani, cunoscute cu preocupări de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate.Cele mai multe acţiuni ale membrilor reţelei erau violente, gruparea axându-seîndeosebi pe comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice,spălare de bani şi, în subsidiar, camătă şi şantaj. Din aceste activităţi,membrii grupării obţineau sume mari de bani şi bunuri, respectiv autoturisme delux, apartamente şi bijuterii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray