2020-04-07 17:34

Cluj: Directorul şcolii 'Didactica Nova', arestat în cazul fraudei la examenul de bacalaureat

 |  14:50
Cluj: Directorul şcolii 'Didactica Nova', arestat în cazul fraudei la examenul de bacalaureat

Directorul şcolii particulare "Didactica Nova"din Cluj-Napoca, Dorel Avram, a fost arestat preventiv, miercuri, dejudecătorii Curţii de Apel Cluj, pentru 20 de zile, el fiind urmărit penalpentru trafic de influenţă în dosarul fraudării examenului de bacalaureat dinCluj.

Procurorii DNA au cerut, miercuri, arestarea lui DorelAvram, directorul şcolii particulare "Didactica Nova", susţinând căacesta este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată,pentru că ar fi pretins şi ar fi primit bani de la doi candidaţi pentru a leînlesni promovarea examenului de bacalaureat, transmite corespondentulMEDIAFAX.

Procurorii DNA au susţinut că Avram reprezintă un pericolpublic, pentru că încurajează corupţia şi ar fi încercat să influenţezemartorii, că prin faptele sale induce ideea vulnerabilităţii sistemului deeducaţie şi pune în discuţie echitatea verificărilor în învăţământ.

De altfel, procurorii au cerut, încă din 22 iulie,Tribunalului Cluj, arestarea preventivă a directorului Dorel Avram, însăaceastă instanţă a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea.Încheierea Tribunalului a fost atacată de procurorii DNA cu recurs, acestafiind judecat, miercuri, la Curtea de Apel Cluj.

Pe de altă parte, avocatul lui Avram a cerut respingerearecursului făcut de procurorii DNA, susţinând că Avram nu este pericol publicşi că a făcut "ceea ce a făcut toată societatea românească",respectiv "a pus pile".

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, ClaudiaIlieş, a declarat coresponondentului MEDIAFAX că instanţa a dispus admiterearecursului DNA şi arestarea preventivă a lui Dorel Avram pentru 20 de zile,sentinţa fiind definitivă.

Directorul şcolii particulare "Didactica Nova"este urmărit penal sub acuzaţia de trafic de influenţă. Procurorii susţin că,în cursul lunii iunie, acesta le-a promis la doi candidaţi că le va înlesnipromovarea probelor scrise de la bacalaureat, pretinzând şi primind de la unuldintre ei suma de 900 de euro, iar de la celălalt o sumă de bani neprecizată.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi în stare de arestdirectorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directoruladjunct al Colegiului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan şi profesoruluniversitar Ilie Cornoiu, preşedinte al comisiei de bacalaureat. Cei patru suntacuzaţi că au pus la cale un mecanism prin care lucrările a 42 de candidaţi, dela proba de limba română, au fost înlocuite cu altele xerocopiate, ce conţineaurezolvările corecte ale subiectelor.

Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost arestaţi, în 14iulie, pentru trafic de influenţă, respectiv luare de mită, de Tribunalul Cluj.Ei au făcut recurs la măsura arestării preventive, care a fost respins deCurtea de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii iunie, cuocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat, Rus a pretins dela mai mulţi candidaţi şi de la părinţii acestora sume cuprinse între 1.000 şi1.300 de euro, totalizând 14.100 de euro, din care a primit efectiv suma de10.600 euro, promiţând că, în schimbul acestei sume, va interveni pe lângămembrii Comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Şcolar "AlexandruBorza" din Cluj-Napoca, în vederea asigurării promovării în mod fraudulosa probei de limba şi literatura română.

La rândul său, Văidăhăzan, membru în Comisia debacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau"din Cluj-Napoca, ar fi pretins şi primit de la un candidat suma de 400 de europentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.

Pentru a asigura promovarea frauduloasă a 42 decandidaţi, cei doi inculpaţi s-au angrenat în falsificarea unor lucrări de bacalaureatsi multiplicarea acestora prin xerocopiere color, iar lucrările originale aufost înlocuite cu cele astfel falsificate.

De asemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate şipentru a îngreuna verificările, s-a procedat la sustragerea documentelor carear fi putut atesta înlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilorscrise profesorilor supraveghetori la proba de limba şi literatura română).

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, laînceputul lunii iulie, că 41 de lucrări la proba de Limba română abacalaureatului au fost anulate la un centru de examinare din Cluj, după ceprofesorii care au corectat lucrările au constatat că acestea sunt identice.

Profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnicde Transporturi Cluj-Napoca au sesizat după proba scrisă la limba şi literaturaromână a bacalaureatului că au existat mai multe lucrări care au"semnedistinctive", Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj declanşând o anchetăinternă în acest caz.

Ulterior, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj a anulato altă lucrare scrisă la proba de Limba şi literatura română a examenului debacalaureat, despre care existau suspiciuni că ar fi fost xeroxată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean(ISJ) Cluj, Horea Corcheş, declara că toate lucrările anulate au provenit de lacentrul de examinare de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza"din Cluj-Napoca.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a sesizat, în 2iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor 42 de lucrări, iarelevii cărora le aparţineau sunt consideraţi eliminaţi din examen.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine