2020-06-05 22:37

CNA a amendat Radio Zu cu 10.000 de lei, pentru limbaj vulgar în farsele de la 'Morning Zu'

 |  13:57
CNA a amendat Radio Zu cu 10.000 de lei, pentru limbaj vulgar în farsele de la 'Morning Zu'

CNAa decis, joi, să amendeze Radio Zu cu 10.000 de lei pentru farsele dinemisiunile matinale "Morning Zu" difuzate pe 29 octombrie, 1 şi 5noiembrie, care au conţinut un limbaj vulgar, fapt care încalcă legislaţiaaudiovizuală privind protecţia minorilor.

ConsiliulNaţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat, în perioada 1 octombrie - 11noiembrie, programele difuzate în intervalul orar 6.30 - 14.00 de posturile deradio Kiss FM, Radio Guerrilla, Magic FM, Pro FM, Realitatea FM, Radio Zu şiRadio 21.

Înurma monitorizării, CNA a constatat că postul Radio Zu a difuzat, în data de 29octombrie, emisiunea "Morning Zu", care a conţinut o farsă cu"înjurături obscene".

Pede altă parte, şi în emisiunea "Morning Zu" din 1 noiembrie unuldintre realizatori, Mihai Morar, a citit o ştire care a cuprins limbaj vulgar.În plus, în emisiunea "Morning Zu" din 5 noiembrie, a fost transmisăo farsă în care Daniel Buzdugan a folosit un limbaj care poate afectadezvoltarea fizică şi morală a minorilor.

Astfel,în şedinţa de joi, Consiliul a decis să amendeze postul Radio Zu cu 10.000 delei, pentru încălcarea articolului 39 din Legea audiovizualului, potrivitcăruia "(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune aprogramelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilorse poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, princodare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul căminorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedeaemisiunile respective".

Totodată,CNA a decis în şedinţa de joi să someze public postul Kiss FM, pentruemisiunile matinale "Cronica cârcotaşilor" din 1 şi 8 noiembrie.

PotrivitCNA, în emisiunea "Cronica cârcotaşilor" din 1 noiembrie,realizatorii programului, Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă, au citit o ştiredintr-un ziar tabloid, care a conţinut un limbaj cu aluzii sexuale, nepotrivitpentru ora de difuzare.

Pede altă parte, în "Cronica cârcotaşilor" din 8 noiembrie, a fostdifuzat în grupajele publicitare un spot în care directorul general alCentrului Medical Unirea mulţumeşte serviciului de curierat Cargus, fapt careîncalcă legislaţia audiovizuală, ce interzice publicitatea la serviciilemedicale.

Astfel,CNA a aplicat o somaţie publică postului de radio Kiss FM pentru încălcareaarticolului 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Difuzareaîn serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afectadezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă,prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altorsisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona detransmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunilerespective", şi a articolului 158 din Codul de reglementare a conţinutuluiaudiovizual - "(1) Este interzisă orice formă de publicitate pentrufurnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private".

Şipostul Radio 21 a fost somat public, în şedinţa de joi a CNA, pentru"reclamă mascată" la site-ul automarket.ro, de unde pot fi cumpărateanvelope de iarnă. Promovarea site-ului s-a făcut în mai multe emisiuni de laRadio 21 - "Staţie de distracţie" din 26 şi 27 octombrie, "Unude la 21" din 27 octombrie etc. -, în afara grupajelor de publicitate.

Astfel,postul Radio 21 a încălcat articolul 29 din Legea audiovizualului, potrivitcăruia "(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) săpoată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinutcomercial mascat fiind interzise".

Totîn şedinţa de joi, CNA a decis să trimită Radio Guerrilla o scrisoare deatenţionare, pentru ca realizatorii emisiunii "Guerrilla dedimineaţă", Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi, să fie mai atenţi înprivinţa limbajului folosit, astfel încât să nu încalce legislaţia audiovizualăprivind protecţia minorilor.

Înschimb, CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale la posturilede radio Pro FM, Magic FM şi Realitatea FM, în perioada 1 octombrie - 11noiembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine