2020-07-02 10:10

Colegiul Farmaciştilor: Înăsprirea modului de plată a medicamentelor limitează accesul la tratament

 |  13:18
Colegiul Farmaciştilor: Înăsprirea modului de plată a medicamentelor limitează accesul la tratament

Măsurade înăsprire a condiţiilor de plată a medicamentelor, propusă de Casa Naţionalăde Asigurări de Sănătate, limitează accesul la tratament al pacienţilor,falimentează farmaciile şi subminează sistemul de sănătate publică, afirmă,luni, într-un comunicat de presă, Colegiul Farmaciştilor.

ColegiulFarmaciştilor din România contestă măsura Casei Naţionale de Asigurări deSănătate (CNAS) de a înăspri şi mai mult condiţiile de plată a medicamentelor,prin impunerea unor termene de plată de 210 zile pentru medicamentele decontateîn cadrul programelor naţionale de sănătate.

"Noiletermene reprezintă aproape o dublare a nivelului acestora, ţinând cont că termenulde plată anterior era de 120 de zile. Această modificare operată de către CNASşi contestată vehement de întregul sector farmaceutic reprezintă încă una dinmăsurile unilaterale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a limitaaccesul la tratament al pacienţilor, de falimentare a farmaciilor şi desubminare a sistemului de sănătate publică", se arată în comunicat.

ColegiulFarmaciştilor atrage atenţia că multe dintre farmacii intră în insolvenţă dincauza faptului că nu-şi mai pot achita facturile către furnizori.

"Amconstatat cu stupoare că CNAS consideră că extinderea acestor termene nu areniciun impact asupra mediului de afaceri şi de fapt menţionează acest lucru înnota de fundamentare a acestei decizii. Cei care iau astfel de decizii artrebui să se gândească cum ar putea ei înşişi să gestioneze finanţelepersonale, dacă ar încasa salariul la 210 zile! În cazul farmaciilor, deoarecenu-şi pot achita facturile către furnizori, intră în insolvenţă şi avem din ceîn ce mai multe astfel de cazuri în ultima perioadă. Nu e util pentru nimeni caCNAS să mimeze că nu cunoaşte care este impactul economic al unei astfel demăsuri", a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, ClaraPopescu.

Farmaciştiisolicită CNAS să organizeze dezbateri publice reale, în care poziţia lor să fieluată în consideraţie.

"Încondiţiile în care Uniunea Europeană legiferează termene de plată de maxim 60de zile în domeniul sănătăţii publice, inţiativa conducerii CNAS de extindere aacestor termene indică o practică ne-europeană şi ruinătoare pentru sistem şipericuloasă pentru pacienţi", se mai arată în comunicat.

ColegiulFarmaciştilor solicită ca, în conformitate cu normele legale în vigoare, săprezinte o evaluare corectă a impactului economic pe care aceste termene deplată prelungite îl au asupra mediului de afaceri, şi să discute cu toţioperatorii din sectorul farmaceutic pentru a găsi soluţii care să permităfuncţionarea în continuare a sistemului sanitar românesc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz