2020-04-07 11:40

Comisia Europeană laudă DNA şi ANI în proiectul de raport şi formulează critici legate de achiziţiile publice

 |  09:22
Comisia Europeană laudă DNA şi ANI în proiectul de raport şi formulează critici legate de achiziţiile publice

CE afirmă căinstituţiile din România dau dovadă de multă slăbiciune în protejareaachiziţiilor publice în faţa conflictelor de interese şi corupţiei, audeclarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse europene, care citează un proiect alraportului pe Justiţie, menţionând că este criticată şi nouaLege ANI.

Surse din Comisia Europeană audeclarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în proiectul de raportse arată că România nu a îndeplinit multe dintre prevederile Mecanismului deCooperare şi Verificare instituit la intrare ţării noastre în UE . De asemenea, proiectul de raportcritică nouaformă a Legii ANI, potrivit surselor.

Acestea au menţionat că în document se reproşează o lipsă deangajament politic în sprijinirea procesului de reformă. "Este necesarăcorectarea acestei slăbiciuni pentru a redobândi ritmul refomei", se aratăîn proiectul citat de sursele europene.

Acestea spun că anul 2010 a adus însă şi o serie de progrese, maiales odată cu adoptarea codurilor de procedură civilă şi penală şi cupublicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justiţiei.Pe de altă parte, Comisia Europeană notează, potrivit aceloraşi surse, că aufost înregistrate doar progrese limitate în ceea ce priveşte eficienţasistemului judiciar.

De asemenea, potrivit surselor, în proiectul de raport searată că după o încetinire a "ritmului de muncă" în Parlament şi orelaţie între nivelul politic şi cel judiciar care s-a deteriorat în a douaparte a anului 2009, România a recâştigat ritmul refomelor în al doileatrimestru din 2010.

Potrivit surselor, proiectul de raport menţionează căadoptarea codurilor de procedură este un pas semnificativ în reforma Justiţiei,dar problema resurselor umane în sistemul judiciar rămâne o provocare majoră,menţionată şi în anii trecuţi.

"DNA continuă să aibă un ritm bun al investigaţiilorprivind cazurile de corupţie la nivel înalt, lucru ce s-a reflectat în sporireanumărului de puneri sub acuzare, dar procesele rămân lente. Numeroase cazuriimportante nu beneficiază încă de decizii la nivelul primei instanţe", searată în proiectul de raport privind justiţia din România, citat de sursele dinComisia Europeană.

ANI este lăudată de Bruxelles pentru că şi-a îmbunătăţit activitatea şirezultatele, dar Comisia notează şi că Legea ANI a fost declaratăneconstituţională în aprilie 2010.

De asemenea, oficialii UE remarcă, în proiectul de raportcitat de sursele europene, că noua lege, adoptată la finalul lunii iunie,"subminează în mod grav procesul unei verificări eficiente şi limiteazătransparenţa intereselor financiare şi economice ale demnitarilor, excluzândposibilitatea unor sancţiuni care să descurajeze şi să asigure protecţieîmpotriva corupţiei".

O problemă menţionată şi în trecut, şi care se menţine, este necesitateaunificării jurisprudenţei, Comisia precizând, potrivitsurselor, că sunt necesare eforturi substanţiale în acest sens.

Comisia Europeană este îngrijorată, potrivit surselor carecitează proiectul de raport, de faptul că "instituţiile din România daudovadă de multă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţaconflictelor de interese şi corupţiei". De altfel, experţii Comisieiconsideră că ar fi necesară, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, evaluareaeficienţei cadrului legal.

privind evoluţia MCV pentru România şiBulgaria, fiind posibil ca documentele să fie prezentate în aceeaşi zi, audeclarat, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Băsescu a sesizat CC în legătură cu Legea ANI reexaminată

În 13 iulie, ,menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilorsunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a CamereiDeputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.

La data de 12 mai 2010, proiectul de lege a fost adoptat deSenat, în calitate de cameră decizională, act normativ reexaminat lasolicitarea preşedintelui Traian Băsescu.

Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin careau fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate deşeful statului şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale. Prinvotul dat de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an latrei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, precum şi reînfiinţareacomisiilor de cercetare a averilor.

În timpul dezbaterilor, ministrul Justiţiei, CătălinPredoiu, a susţinut că, dacă senatorii adoptă proiectul în varianta propusă deComisia juridică, România dă un semnal că nu este interesată de Mecanismul de Cooperareşi Verificare (MCV).

Anterior, Comisiile de specialitate, inclusiv cea privindDrepturile Omului, condusă de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, respinseseră maimulte solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare aLegii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilorprevăzute în Legea 115/1996.

După adoptarea Legii de către Senat, preşedintele ComisieiJuridice de la Cameră, Daniel Buda, i-a cerut Robertei Anastase, să nu trimităactul reexaminat la promulgare, pentru că în cazul articolului privindreînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor, eliminat de Senat, Camera arerol decizional. Daniel Buda a invocat în acest sens articolul 75 alineatul 4din Constituţie. Conform acestuia, în cazul în care prima Cameră sesizatăadoptă o prevedere care intră în competenţa sa decizională, prevederea estedefinitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar,numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată,care va decide definitiv în procedură de urgenţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, adeclarat apoi pentru MEDIAFAX, că le-a solicitat membrilor Biroului Permanentsă se pronunţe dacă trebuie sesizată Comisia juridică pe legea ANI, urmare asolicitării lui Daniel Buda. După numai o zi, Anastase a anunţat că Legea ANIva pleca la promulgare.

Băsescu: Frunda a avut, în cazul Legii ANI, o poziţie împotrivaintereselor României

Preşedintele a avut, în cazulmodificărilor la Legea ANI din Comisia senatorială pe care o conduce, o poziţieîmpotriva intereselor României, ţară care s-a compromis din punct de vedere alcredibilităţii.

"Domnul Gyorgy Frunda a avut o poziţie împotrivaintereselor României nu pentru că e ungur, ci pentru că, probabil, are deascuns ceva, el şi clientela lui", a spus Băsescu, întrebat cum comenteazăfaptul că un membru al coaliţiei a contribuit la o schimbare importantă a uneilegi care este monitorizată de Comsia Europeană.

Preşedintele a spus că Frunda ştia foarte bine ce face şi căsenatorul UDMR a pus deasupra intereselor ţării pe cele personale şi de grup.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine