2019-10-20 03:51

Comuniştii ruşi îi cer lui Medvedev să îl disculpe pe Stalin cu privire la masacrul de la Katin

 |  13:17
Comuniştii ruşi îi cer lui Medvedev să îl disculpe pe Stalin cu privire la masacrul de la Katin

PartidulComunist rus i-a cerut miercuri preşedintelui Dmitri Medvedev să urgenteze oanchetă pentru a dovedi că dictatorul sovietic Iosif Stalin nu a ordonat masacrula mii de ofiţeri polonezi, o crimă pe care PC o impută Germaniei naziste.

"Existădocumente irefutabile şi dovezi materiale care arată că executarea ofiţelorpolonezi nu a fost efectuată de NKVD din URSS (poliţia politică sovietică) înprimăvara lui 1940, ci de forţele de ocupaţie naziste în toamna lui 1941",se arată într-o declaraţie semnată de liderul PC, Ghennadi Ziuganov.

"Insistămpentru ca şeful statului să ordone Parchetului să desfăşoare o anchetăminuţioasă privind falsificarea documentelor (care dovedesc vinovăţia regimuluisovietic) legate de executarea ofiţerilor polonezi", continuă mesajulpublicat pe site-ul comuniştilor, kprf.ru.

Aceastăscrisoare apreciază că o notă a directorului NKVD, Lavrenti Beria, purtândsemnătura lui Stalin şi în care este propusă executarea a peste 20.000 deofiţeri polonezi, este un fals "pregătit la începutul anilor '90 deanturajul lui (Boris) Elţîn", primul preşedinte rus.

PreşedinteleDmitri Medvedev a reacţionat miercuri seara afirmând că nu are niciuncomentariu de făcut pe acest subiect, Rusia recunoscând de mult timpresponsabilitatea sovietică în aceast masacru.

"Partidulnostru comunist încearcă să respingă concluziile comisiei de la Katin. Nu amniciun comentariu de făcut, deoarece am spus deja totul", a subliniatşeful statului rus.

În urmainvadării unor regiuni poloneze de către URSS în 1939, în virtutea unui pactgermano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, aufost ucişi în pădurea Katin şi la Mednoe, în Rusia, precum şi la Harkiv, înUcraina.

Timp de maimulte decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis acesteasasinate. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscutresponsabilitatea ţării sale în acest masacru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray