2020-08-10 11:02

Crin Antonescu: Votul într-un singur tur este nedemocratic şi nereprezentativ

 |  09:40

Crin Antonescu susţine că votul într-un singur tur dă şansa unor primari PD să-şi menţină locul, însă victoria USL la alegerile locale va fi covârşitoare. Preşedintele PNL consideră că votul într-un singur tur este nedemocratic şi nereprezentativ.

'Primarii în funcţie sunt avantajaţi de votul într-un singur tur. Votul într-un singur tur este una dintre marile probleme ale democraţiei româneşti astăzi. Este nedemocratic, nereprezentativ. Eu nu cunosc alte ţări în care primarul să fie ales dintr-un singur tur. Nu este normal să fie ales dintr-un singur tur primarul, după părerea mea nici preşedintele Consiliului Judeţean nu este normal să fie ales dintr-un sigur tur. Toate aceste alegeri uninominale trebuie să-i confere câştigătorului o majoritate, că e din primul tur, că e din al doilea tur, el trebuie să aibă o majoritate indiferent de numărul celor prezenţi la vot pentru a putea fi reprezentativ. Votul într-un singur tur dă şansa unor primari PD să-şi menţină locul, dar cred că victoria USL şi la alegerile locale va fi covârşitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele şi estimez un decalaj de cel puţin 10 procente între scorul USL la alegerile locale şi cel la parlamentare. Adică la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decât la locale', a declarat preşedintele PNL.

Crin Antonescu a precizat că există ciocniri de interese în negocierile cu partenerii din USL privind desemnarea candidaţilor la alegerile locale, dar pe 15 martie vor fi anunţate candidaturile şi problemele vor fi rezolvate. 'Există probleme în multe locuri pentru că nu este simplu să pui cap la cap şi să stabileşti circa 40.000 de candidaţi. Sunt partide care au oameni în funcţie, care au oameni foarte buni, există multe ciocniri de interese în multe locuri, dar pot să vă spun că lucrurile înaintează în fiecare zi, că toate aceste dificultăţi vor fi depăşite şi că ne vom încadra în acest calendar fără niciun fel de problemă', a explicat Antonescu.

Cu excepţia judeţelor cu populaţie majoritar maghiară, USL are şanse să câştige alegerile locale  în toate regiunile, potrivit liderului PNL. 'Dacă ne vom organiza bine, dacă toţi actorii sau protagoniştii acestei bătălii până la nivelul ultimei comune vor fi cât se poate de înţelepţi şi de hotărâţi nu există loc unde să nu avem şanse. Nu există bătălie dinainte pierdută. Dacă vorbim de alegerile locale există comunităţi unde primarul nu pentru că aparţine PDL, ci pentru că are susţinere să nu poată fi bătut. Dar, cu cât ridicăm nivelul, eu cred că nu există niciun judeţ, cu excepţia judeţelor cu populaţie preponderent maghiară, să nu avem o şansă să nu câştigăm şi cred că bătălia pentru toate reşedinţele de judeţ se poate da', a adăugat acesta.

Privitor la Bucureşti, liberalii au drept prioritate sectoarele 1 şi 6, deşi nici în cazul primăriilor de sector nu au fost definitivate negocierile, a declarat preşedintele PNL. 'Nu am încheiat încă această negociere. Vrem categoric să avem candidaţi comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discuţii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 şi 6 şi vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens', a afirmat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz