2020-02-17 23:44

Dalai Lama ar putea veni în România pentru o scurtă vizită

 |  15:01
Dalai Lama ar putea veni în România pentru o scurtă vizită

VicepreşedinteleParlamentului European, Laszlo Tokes, i-a făcut lui Dalai Lama o nouă invitaţiede a vizita România, asumându-şi, totodată, "responsabilitatea de ainterveni pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul României pentru cavizita să se desfăşoare în condiţii liniştite".

Potrivitunui comunicat de presă transmis, marţi, de Biroul de Presă alvicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, Dalai Lama a făcut ceade-a şaptea vizită în Ungaria, în cadrul căreia s-a întâlnit, luni, şi cu Tokestimp de aproximativ 40 de minute.

"Înprimul rând, Tokes i-a dăruit Sfinţiei Sale o plăcuţă cu imaginea lui KőrösiCsoma Sándor, de origine secui, cel care a realizat primul dicţionar englezo-tibetan,ajutând ca occidentul să cunoască mai bine cultura Tibetului", se arată încomunicat.

Totodată,Tokes l-a invitat din nou pe liderul spiritual tibetan să facă o vizită înRomânia şi şi-a exprimat regretul că Dalai Lama nu a putut anul acesta să fieoaspetele casei natale a lui Kőrösi Csoma Sándor.

"SfinţiaSa a catalogat drept regretabil comportamentul de servilism la adresa Chinei decare a dat dovadă diplomaţia românească şi i-a dat asigurări lui Tokes Laszlocă îi va onora, bucuros, inviţia, de îndată ce autorităţile române îl primescîn ţară", se arată în comunicat.

Potrivitsursei citate, Tokes "şi-a asumat responsabilitatea faţă de Dalai Lama dea interveni pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi pe lângă GuvernulRomâniei" pentru ca vizita liderului budist la casa natală a lui KőrösiCsoma Sándor "să se desfăşoare în condiţii liniştite".

Conformcomunicatului, la rândul său, Dalai Lama, după o prezentare a situaţiei dinTibet, l-a rugat pe vicepreşedintele Parlamentului European să facă demersuripentru ca o comisie a PE să efectueze o vizită de documentare în Tibet,"deoarece arma cea mai eficace împotriva regimurilor totalitare - aşa cums-a dovedit şi în cadrul luptei din 1989 împotriva regimului Ceauşescu - esteca informaţiile să ajungă la publicul larg, în mod transparent".

La finaluldiscuţiilor, potrivit aceluiaşi comunicat, Dalai Lama i-a dăruit lui Toksscartea sa "Pe drumul spre fraternitatea dintre religii".

EuroparlamentarulLaszlo Tokes anunţa, în luna aprilie, că a primit confirmarea din partealiderului spiritual tibetan Dalai Lama privind o vizită a acestuia în România,în cursul lunii septembrie, în aceeaşi perioadă în care acesta va face o vizităşi la Budapesta.

MinisterulAfacerilor Externe (MAE) comunica, ulterior, că autorităţile române nu auformulat invitaţii către Dalai Lama sau reprezentanţii săi pentru a vizita România,iar Bucureştiul recunoaşte existenţa unei singure Chine, din care face parte şiTibetul.

MAE precizacă România "recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine,suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şiapartenenţa Tibetului la aceasta".

PotrivitMAE, orice contacte ale oficialităţilor române cu reprezentanţi ai RegiuniiAutonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, în cadrul relaţiilordintre România şi Republica Populară Chineză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine