2020-04-05 16:27

Digul de apărare din Galaţi este aproape gata, dar ridicarea sa nu asigură siguranţa oraşului

 |  12:26
Digul de apărare din Galaţi este aproape gata, dar ridicarea sa nu asigură siguranţa oraşului

Digul de apărare a municipiului Galaţi, la care lucreazăcirca 1.400 de pompieri şi jandarmi, a fost finalizat în proporţie de 80%, însăviceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, afirmă că acesta nu va fisuficient pentru protecţia oamenilor, fiind necesară spargerea digului de laCotu Pisicii.

Acesta a declarat, marţi dimineaţă, că, în opinia sa,construirea digului de protecţie a oraşului nu este suficietnă pentru siguranţacelor aproximativ 8.000 de locuitori aflaţi în zona inundabilă a Dunării. Elcrede că Guvernul ar trebui să recurgă la măsura anunţată de către ministrulVasile Blaga ca fiind una extremă, respectiv de spargere a digului de la CotuPisicii, de pe malul tulcean al Dunării.

Conform viceprimarului, dacă digul de protecţie care afost construit pe o lungime de patru kilometri şi jumătate va ceda, aproximativ8.000 de oameni ar trebui evacuaţi, iar zeci de societăţi vor trebui închise,pagubele fiind de zeci de milioane de euro.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratuluipentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat, marţi dimineaţă,că digul de apărare a municipiului Galaţi a fost finalizat în proporţie de 80la sută, iar în prezent specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor facmăsurători şi indică valorile de nivel. Potrivit acestuia, în cursul zilei demarţi construcţia va fi gata.

Marţi dimineaţă, nivelul Dunării era, la Galaţi, de 680de centimetri, la acelaşi nivel la care se afla şi luni seară, la ora 18.00. Înschimb, Siretul este în scădere accentuată, măsurând, marţi dimineaţă, la ora5.00, 711 centimetri.

Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură peDunăre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelul Dunăriiva atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundă.

Potrivit autorităţilor locale, dacă digul de la Galaţi vaceda va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilearăzboi mondial.

Autorităţile locale spun că pierderile economice vor fiimense, numai prin închiderea Regionalei Vamale Galaţi putându-se înregistrapierderi de 18,5 milioane de euro pe zi.

În zona inundabilă îşi desfăşoară activitatea cei maimari agenţi economici din Galaţi, care asigură aproximativ 12.000 de locuri demuncă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine