2020-02-16 20:59

Două persoane suspecte de infestare cu West Nile la Tulcea, probele trimise la Institutul Cantacuzino

 |  13:38
Două persoane suspecte de infestare cu West Nile la Tulcea, probele trimise la Institutul Cantacuzino

Autorităţile din Tulcea au trimis la InstitutulCantacuzino probe recoltate de la două persoane diagnosticate cu meningităvirală, suspecte că au contractat virusul West Nile, prefectul judeţuluiTulcea, Vasile Gudu, spunând că unul dintre pacienţi a fost deja externat,starea lui fiind foarte bună.

Potrivit prefectului judeţului Tulcea, pacienţii sunt un tânăr în vârstă de18 ani şi o persoană de 43 de ani, care au fost diagnosticate cu meningităvirală, boală pe care au contractat-o după ce au fost la pescuit, cel maiprobabil fiind înţepate de ţânţari.

Prefectul a spus că au fost prelevate probe de la cei doi pacienţi şitrimise la Institutul Cantacuzino din Capitală, pentru a se stabili dacă seconfirmă suspiciunea de virus West Nile.

Prefectul a explicat că este o procedură obişnuită în judeţ să se recoltezeprobe în toate cazurile de meningită virală, acestea fiind supuse controluluişi examinate.

Vasile Gudu a adăugat că tânărul de 18 ani a fost deja externat pentru că"starea lui este foarte bună".

"Până acum nu a fost niciunastfel de virus confirmat ca pozitiv în judeţul Tulcea", asubliniat prefectul judeţului Tulcea, care a adăugat că sunt luate măsuripentru combaterea ţânţarilor.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat,sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că până în prezent în România nu a fost confirmatniciun caz de infestare cu virusul West Nile şi că, potrivit unei procedurideja stabilite, în toate cazurile de meningită se fac şi analize pentru a severifica dacă este vorba şi de infestare cu West Nile.

"În România, în anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningităWest Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt,începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem desupraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent.În anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri deîmbolnăvire", a precizat, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandăpopulaţiei să evite, pe cât posibil,expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungisau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor lageamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtareainsectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandatăînlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medicpentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap,vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentrudistrugerea ţânţarilor.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care setransmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu setransmite direct, de la om la om.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-06-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine