2020-05-31 20:02

Drapelul naţional cu portocaliu de la Alba Iulia, înlocuit până la urmă

 |  17:07
Drapelul naţional cu portocaliu de la Alba Iulia, înlocuit până la urmă

Unnou mesh cu drapelul naţional în culorile roşu, galben şi albastru a fostamplasat pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, înlocul celui care avea un steag modificat prin introducerea culorilor cărămiziuşi portocaliu şi care a fost înlăturat în urma mai multor critici.

Oechipă de alpinişti a montat, vineri, pe clopotniţa Catedralei ReîntregiriiNeamului din Alba Iulia, un nou mesh de promovare a oraşului, în care partea dejos a fost refăcută, deoarece conţinea steagul României modificat prinadăugarea culorilor portocaliu şi cărămiziu, între galben şi roşu.

Pelângă introducerea, pe noul mesh, a drapelului naţional în culorile roşu,galben şi albastru, s-a renunţat la fundalul negru pe care scria "1Decembrie - Bine aţi venit în capitala de suflet a românilor, Alba Iulia: cealaltă capitală", fundalul fiind acum albastru.

Autorităţiledin Alba au arborat, duminică, la deschiderea Serbărilor Unirii, un mesh pecare se afla un steag tricolor ce conţinea şi culorile portocaliu şi cărămiziu,cu scopul de a promova turismul, potrivit municipalităţii, modificareasteagului provocând însă nemulţumiri printre participanţi.

Mesh-ularborat pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii conţinea noul logo almunicipiului Alba Iulia, o imagine stilizată aCetăţii Vauban din municipiu, însoţită de mesajul: "1 Decembrie - Bine aţivenit în capitala de suflet a românilor, Alba Iulia:cealaltă capitală".

Deasemenea, în partea de jos a mesh-ului se afla un steag tricolor în cadrulcăruia, pe lângă culorile albastru, galben, roşu, erau adăugate culorileportocaliu şi cărămiziu, între cele galben şi roşu de pe steag.

Modificareasteagului a creat nemulţumire printre unii dintre participanţii la deschidereaoficială a Serbărilor Unirii, în special printre membrii unor asociaţiipatriotice.

Purtătorulde cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, declara că mesh-ul avea un rolde promovare turistică, iar culorile au fost folosite pentru a crea un efectvizual de vălurire. El spunea că logo-ul oraşului conţine culorile portocaliuşi cărămiziu, care erau prezente şi în construcţia mesh-ului.

Coşerafirma că este o prostie să se creadă că s-a vrut să fie scoasă în evidenţăculoarea PDL (portocaliu) deoarece astfel s-ar putea spune că şi galbenul esteculoarea unui partid politic.

Primarulmunicipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), declara că mesh-ul de pe clopotniţaCatedralei Reîntregirii are scop de promovare turistică şi nu este un drapelnaţional, steagul oficial al României fiind arborat pe un catarg din faţacatedralei, la circa 30 de metri distanţă.

PreşedintelePSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a depus, marţi, o sesizare la Prefectura Alba, înlegătură cu drapelul care conţinea şi culorile portocaliu şi cărămiziu, cerândîndepărtarea acestuia, în regim de urgenţă, şi considerând că este ilegal.

Ulterior,primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, anunţa că administraţia locală adecis să dea jos mesh-ul şi să îl refacă, folosind steagul tricolor.

Marţidupă-amiază, mesh-ul a fost îndepărtat de pe clopotniţa CatedraleiReîntregirii.

PreşedintelePSD Alba, Ioan Dârzu, a depus, miercuri, o plângere penală împotriva tuturorinstituţiilor care au organizat deschiderea Serbărilor Unirii, pentru arborareape clopotniţa Catedralei Reîntregirii a mesh-ului în care steagul României afost modificat.

Deasemenea, senatorul PSD Alexandru Cordoş i-a cerut, joi, ministrului de Internesancţionarea primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, pentru amplasareadrapelului naţional conţinând în plus culorile portocaliu şi cărămiziu,considerând că este vorba despre o infracţiune

Înanii trecuţi, pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia era arborat în preajma zilei de 1 decembrie un steagtricolor de circa 20 de metri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine