2019-08-18 07:53

Economia globală riscă o „nouă fază periculoasă în toamnă”

 |  10:06
Economia globală riscă o „nouă fază periculoasă în toamnă”

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale(BM), a declarat sâmbătă, la Beijing, că economia mondială va intra într-o „nouă fază periculoasă în această toamnă”.

Zoellick a făcut această afirmație în deschiderea unei conferinţe asupra viitorului Chinei la orizontul lui 2030. „Criza financiară din Europa a devenit o criză a datoriilor suverane, cu implicaţii grave pentru Uniunea Monetară, bănci şi competitivitatea anumitor ţări”, a explicat acesta. „Statele Unite ale Americii se confruntă cu probleme de datorie, costuri, reformă fiscală pentru a sprijini creşterea sectorului privat”, a continuat Robert Zoellick.

„În contextul internaţional actual caracterizat de o creştere încetinită şi de o încredere slăbită”, Zoellick a făcut apel la China să implementeze cât mai repede un model economic funcțional care să acorde un rol mai important consumului, inovaţiei, dar şi integrării sociale, în detrimentul unei o economii axate în principal pe investiţii masive şi exporturi. Acestă trecere ar putea micșora considerabil diferențele enorme dintre nivelul de trai al acelora care trăiesc în oraşe şi cei din mediul rural.

„În luna iulie a acestui an, Banca Mondială a clasat China în categoria economiilor cu venituri medii superioare. China se află pe un traseu bun în vederea alăturării grupului ţărilor cu venituri ridicate în următorii 15 până la 20 de ani”, a subliniat Zoellick. „Însă este o tranziţie pe care doar puţine ţări au reuşit să o ducă la bun sfârşit - şi, din păcate, multe au eşuat”, a avertizat preşedintele BM. „Ţările cu venit mediu nu mai pot continua să depindă de modele de creştere ce au funcţionat când erau sărace, în caz contrar riscând să piardă în competiţia cu ţările cu salarii mici şi cu cele cu venituri ridicate în materie de inovaţie şi de schimbare tehnologică”, a conchis el.

De asemenea, un raport al Fondului Monetar Internaţional(FMI), dat publicităţii vineri, subliniază importanța planurilor de austeritate bugetară implementate în primele cinci mari economii ale lumii, în scopul reducerii riscurilor derapajelor financiare.

Raportul subliniază importanţa pieţelor financiare în propagarea crizelor economice, față de  „canalele tradiţionale de transmisie ale comerţului internaţional”. „Dacă traiectoria actuală a politicii bugetare va duce la o pierdere a încrederii în sustenabilitatea datoriei publice, consecinţele pentru restul lumii ar putea fi uriaşe”, se afirmă în raportul FMI. FMI încurajează „să se avanseze pe calea reechilibrării bugetare credibile a ţărilor dezvoltate, decât să fie amânată din cauza unei creşteri reduse”, potrivit Agerpres. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639259-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray