2020-08-10 11:13

Elveţia cumpăra 22 de avione de luptă suedeze

 |  19:59
Elveţia cumpăra 22 de avione de luptă suedeze

Ministerul elveţian al Apărării a anunţat, sâmbătă, că Elveţia şi Suedia au semnat un acord-cadru care stabileşte detaliile unei controversate achiziţii de 22 avioane de luptă Gripen, ale fabricantului suedez Saab.

Acordul survine ca urmare a unei întâlniri între ministrul elveţian al apărării, Ueli Maurer, şi omologul său suedez, Karin Enstroem, pe 29 iunie în Elveţia. Documentul este o convenţie între Elveţia, reprezentată de Armasuisse, şi Suedia, reprezentată de agenţia guvernamentală FXM, care stabileşte detaliile de achiziţionare a aparatului'', potrivit unui comunicat al autorităţilor elveţiene.

''În cazul în care Elveţia va trebui să se pronunţe definitiv pentru achiziţionarea de avioane Gripen, chestiunile legate de de specificaţiile tehnice, de termenele de livrare, preţuri, volumul total al echipamentului şi infrastructurii terestre necesare angajării şi instruirii sunt de acum soluţionate'', a adăugat ministerul elveţian.

La 28 august, Maurer va oferi informaţii detaliate pe această temă, în cursul vizitei la cazarma Thoune, din centrul Elveţiei. Decizia Elveţiei de a cumpăra avioane Gripen, şi nu Rafale de la constructorul francez Dassault sau Eurofighter de la grupul EADS, a suscitat ample dezbateri în confederaţie, îndeosebi în legătură cu problemele de securitate şi cele legate de preţul aparatelor.

În cursul săptămânii, Maurer declara că bugetul pentru această achiziţie, o sumă de 3,126 miliarde de franci elveţieni /2,6 miliarde de euro/, este garantat, subliniind că avionul suedez ''este mai ieftin'' decât cele de la cei doi concurenţi, Eurofighter şi Rafale.

Avioanele Gripen ce vor fi achiziţionate sunt încă într-o etapă de dezvoltare şi nu vor putea fi disponibile înainte de 2018, potrivit Bernei. Cumpărarea de aparate suedeze, care trebuie să le înlocuiască pe cele de tip Tiger F-5, vechi de peste treizeci de ani, trebuie să fie aprobată în martie-iunie 2013 de Parlamentul elveţian. Contractul ar putea fi semnat în iulie 2013, spun autorităţile, paotrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639573-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz