2020-02-19 18:33

Evaluare medicală mai uşoară pentru obţinerea permisului auto, fără examen ORL, multe boli acceptate

 |  17:48
Evaluare medicală mai uşoară pentru obţinerea permisului auto, fără examen ORL, multe boli acceptate

Evaluareamedicală pentru obţinerea permisului auto, potrivit directivei UE, va fi maiuşoară, renunţându-se la examenul ORL la şoferii amatori, iar bolnavii cuepilepsie pot conduce maşina în anumite condiţii, în cazul dependenţilor dealcool şi de droguri fiind impuse unele restricţii.

MinisterulSănătăţii a organizat, vineri, o dezbatere publică referitoare la Ordinulpentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentalenecesare pentru conducerea unui autovehicul.

Dezbaterea afost foarte aprinsă, probleme intens discutate fiind obţinerea permisului decătre dependenţii de drog şi alcool, cât şi adaptarea actului normativ laproblemele reale ale României, şi nu doar copierea unui act numai pentru căeste "directivă a Uniunii Europene".

PreşedinteleAlianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, Eugen Hristu,a spus că actul normativ în forma propusă va aduce mai mari prejudicii, pentrucă dependenţii de alcool şi droguri nu vor mai lua tratament, temându-se că,fiind luaţi în evidenţă, nu vor mai putea obţine permis.

"Cineva evalua dependenţa dacă nu există specialişti. Vă rog să scoateţi termenul dedependenţă, cu consum problematic. În România, sunt două milioane de persoanecare consumă problematic alcool şi 500.000 care consumă droguri", a spusHristu.

Potrivitproiectului, "permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiescîn cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile săse abţină de la consumul de alcool atunci când conduc". De asemenea,măsura s-ar aplica, conform proiectului, şi persoanelor dependente de substanţepsihotrope, sub orice formă, care pot limita capacitatea lor de a conduce însiguranţă în cazul în care cantităţile absorbite sunt atât de mari încât auefecte negative asupra conducerii.

ReprezentanţiiMinisterului Sănătăţii au spus că au eliminat din proiect articolul careprevedea că poliţistul poate recomanda control medical candidatului, dacă îlsuspectează că ar avea o afecţiune.

Astfel,articolul eliminat prevedea că pentru obţinerea permisului de conducere avehiculelor prevăzute în grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere,autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nudepăşeste 3,5 tone), candidaţii sunt obligaţi să efectueze un examen medical încazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau întimpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinereapermisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicaleprevăzute în proiectul de act normativ.

ConsilierulMinisterului Sănătăţii, Constantina Albu, a precizat că prin acest proiect deact normativ MS speră să fie redus numărul accidentelor rutiere.

"36 lasută dintre români au permis, dar numai 21 la sută dintre aceştia nu îlfolosesc. De asemenea, rata mortalităţii la categoria 16-24 ani din cauzaaccidentelor rutiere este tot mai mare", a precizat Constantina Albu.

Potrivitunui raport al Institutului Naţional de Medicină Legală, în 2009 au fostînregistrate 3.057 de decese ca urmare a accidentelor de trafic rutier. Dintotalul accidentelor, pe primele locuri se situează decesele produse în cursulaccidentelor rutiere (28%).

Ratavictimelor în accidente rutiere este de 14 la suta de mii de locuitori,judeţele cu o incidenţă mult mai mare faţă de media naţională sunt Ilfov (28),Ialomiţa (27), Constanţa(23), Cluj (21) şi Timiş (20).

De asemenea,proiectul de act normativ prevede că şi candidaţii care vor să obţină un permisde conducere grupa 2, profesionişti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E,D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte deeliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, aceşti şoferi vor fiobligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiescpermisul de conducere.

În cazul încare există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a candidatului caresolicită permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenţămedicală autorizată. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentrusolicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveştesensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se maiarată în proiectul de ordin.

Permisele deconducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii careprezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasăconducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmuluicardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplinconştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave, în afaracazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat, cu crizede epilepsie, tulburări mentale grave, dar şi pentru persoanele care suntdependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcoolatunci când conduc, cât şi celor care consumă constant droguri, potrivitproiectului de act normativ.

În schimb,pot obţine permis auto sau îşi pot reînnoi actul şoferii amatori cuinsuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori careau un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce.Aceştia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, săefectueze controale medicale periodice.

În cazulpersoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şifără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine unpermis auto categoria 1.

Potrivitproiectului, există o regulă generală care prevede că permisele de conducere nusunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau şoferilor care prezintă afecţiunice nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui saude a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, înafara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizatşi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicaleperiodice.

Examenulpentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizeazămodificarea normelor de desfăşurare a acestuia fiind supus dezbaterii publicede către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Conformproiectului de ordin privind procedura de examinare pentru obţinerea permisuluide conducere, proba teoretică şi practică vor fi susţinute în zile diferite.

Lasusţinerea probei teoretice, candidaţii vor avea acces la aplicaţia informaticăpe baza unui bon de ordine care va conţine un cod de bare şi pe care îl vorprimi la intrarea în sala de examinare, având valabilitate doar în ziuaemiterii. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şiseara, în localităţi sau în afara acestora.

Totodată,proiectul prevede că şoferii sunt obligaţi să verifice starea tehnică a maşiniiînainte de a plecat la drum.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine