2020-07-07 13:32

Federaţia "Sanitas" pichetează, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, pregăteşte şi alte proteste

 |  14:17
Federaţia "Sanitas" pichetează, joi, sediul Ministerului Sănătăţii, pregăteşte şi alte proteste

Aproximativ200 de membri ai Federaţiei "Sanitas" vor picheta, joi, sediulMinisterului Sănătăţii, nemulţimiţi de diminuarea salariilor şi de problemeleapărute în cadrul procesului de descentralizare a unităţilor sanitare, urmândsă stabilească, în aceeaşi zi, şi alte forme de protest.

ConsiliulNaţional al Federaţiei "Sanitas" se va întruni joi dimineaţa, pentrua analiza impactul reducerii salariilor cu 25 la sută şi pentru evaluareaproblemelor apărute în cadrul procesului de descentralizare a unităţilorsanitare, se arată într-un comunicat de miercuri al federaţiei.

În cadrulacestei şedinţe, sindicaliştii vor stabili calendarul acţiunilor de protestpentru susţinerea pachetului de revendicări al Federaţiei.

Dupăîncheierea Consiliului Naţional, membrii consiliului şi membrii UniuniiSindicale Sanitas Bucureşti vor protesta, tot joi, între orele 13.00-15.00, lasediul Ministerului Sănătăţii.

MembriiFederaţiei Sanitas ameninţau, în prima jumătate a lunii august, cu miting şimarş în Capitală, pe 22 septembrie, la care ar putea să participe peste 10.000de persoane, din cauza diminuărilor salariale ale personalului din sănătate,urmând ca cei 120.000 de membri ai organizaţiei sindicale să dea statul înjudecată.

PreşedinteleFederaţiei Sanitas, Marius Petcu, declara că membrii sindicatului au decis săorganizeze pe 22 septembrie un protest în Bucureşti, nemulţumiţi că le-auscăzut salariile.

"Noiavem probleme cu trei ministere - Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şiMinisterul Sănătăţii. Astfel, vrem să înconjurăm fostul sediu al CC (în prezentsediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, n.r.), unde se află cele treiministere şi să plecăm apoi în marş către Guvern", preciza Petcu.

Liderulsindical sublinia că personalul din sănătate este hotărât să dea statul înjudecată pentru scăderea salariilor. Petcu preciza că, în cadrul FederaţieiSanitas, fiecare dintre cei 120.000 de membri completează un formular pentru aacţiona statul în instanţă.

Totodată,Petcu spunea că face demersuri pentru a fi scoşi angajaţii din sănătate de subincidenţa legii de diminuare a salariilor bugetarilor, deoarece aceştia"nu funcţionează cu banii statului".

În privinţaplanului de restructurare a Ministerului Sănătăţii şi instituţiilorsubordonate, anunţat de ministrul Cseke Attila, liderul sindical Marius Petcuspunea atunci că a primit asigurări că nu va fi disponibilizat personalmedico-sanitar, ci doar personal TESA, iar cei din spitalele care sedesfiinţează vor fi redistribuiţi în instituţiile sanitare din acelaşi oraş saujudeţ.

Au fostreduse 1.621 de posturi prin reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi ainstituţiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar dinseptembrie, după intrarea în vigoare a normativelor de personal, ar urmarestructurarea a câtorva mii de angajaţi TESA din spitale.

Salariiledin sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25 la sută, Guvernul vizândastfel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţintade deficit bugetar de 6,8 procente convenită cu FMI.

PreşedinteleCamerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, declara, în 13 iulie, că mediciidin instituţiile publice sunt discriminaţi prin scăderea salariilor cu 25 lasută faţă de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile,cabinetele medicale publice sau private nu sunt plătite de la buget.

Pereţianupreciza că medicii nu sunt bugetari, deoarece spitalele, policlinicile,laboratoarele sau cabinetele medicale publice, la fel ca şi cele private, nuprimesc bani prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cucasele de asigurări de sănătate, astfel că medicii nu ar trebui incluşi lacategoria bugetarilor cărora le scad salariile cu 25 de procente de la 1 iulie.

Pereţianusublinia că, în perioada următoare, vor exista din ce în ce mai multe proceseale medicilor cu salariile diminuate, iar pe de altă parte vor pleca din ce înce mai mulţi angajaţi din sistemul public de sănătate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz