2020-03-30 17:16

Fidel Castro vorbeşte despre un posibil război în Orientul Mijlociu VEZI VIDEO

 |  10:08
Fidel Castro vorbeşte despre un posibil război în Orientul Mijlociu VEZI VIDEO

Liderulcomunist cubanez, Fidel Castro, a vorbit luni timp de o oră, fără întrerupere,despre criza legată de programul nuclear iranian, în prima sa intervenţietelevizată din ultimii trei ani, la câteva zile după o rară apariţie publică.

Îmbrăcat cu o bluză sport de culoarea albastră şi cu o cămaşă încarouri, Fidel Castro, în vârstă de 83 de ani, avea o voce uşor tremurată, darvorbea cu uşurinţă, aşezat în faţa unei mese de lucru, într-o emisiuneintitulată "Masa rotundă", înregistrată fără montaj, luni, într-unloc neprecizat.

El nu a vorbit despreevenimentele din Cuba, în pofida faptului că difuzarea emisiune a coincis cueliberarea, luni seara, a unui prim grup de 11 oponenţi, în cadrul unei acţiunide eliberare treptată a 52 de deţinuţi politici, încarceraţi din 2003.

Aceasta este prima înregistrare video în care"El Comandante" îşi face apariţia publică după un an şi, totodată,prima sa intervenţie televizată într-o emisiune cubaneză din 2007 şi până înprezent.

Această apariţie televizatăapare imediat după publicarea unor fotografii, realizate miercuri, în timpulunei foarte rare apariţii publice la Havana, de la data la care a cedatputerea, în urmă cu patru ani, fratelui său Raul, în vârstă de 79 de ani, dinmotive de sănătate.

Fidel Castro şi-a reiterat"îngrijorarea" în legătură cu posibilitatea ca relaţiile tensionateîntre Teheran şi marile puteri occidentale în privinţa programului nucleariranian să conducă la izbucnirea unui nou război, de această dată nuclear, înOrientul Mijlociu, la instigarea, în opinia acestui cunoscut"antiimperialist", a Statelor Unite şi Israelului.

Ulterior, conflictul s-arextinde, în opinia acestuia, în Coreea de Nord, care se află, de asemenea, încolimatorul Statelor Unite.

Părintele RevoluţieiCubaneze din 1959 a publicat, în ultimele săptămâni, mai multe materiale asupraacestui subiect în presa locală, fără să se refere vreodată la evenimentele dinCuba.

Anumiţi salariaţi dincadrul hotelului Nacional de La Havana, care au putut urmări această emisiunepe un ecran uriaş, nu şi-au putut reţine lacrimile, potrivit imaginilordifuzate de televiziunea cubaneză. "Sunt emoţionat să-l văd pe ElComandante în formă", a declarat unul dintre salariaţi, în vârstă deaproximativ 50 de ani.

Castro a apărut, pentruultima dată la televizor, în 2007, tot într-o emisiune "Masarotundă", pentru a vorbi despre grava boală care l-a constrâns ulterior,în februarie 2008, să renunţe în mod oficial la exercitarea funcţieiprezidenţiale.

Ultima înregistrare videoîn care apare liderul cubanez datează din august 2009, când a primit în vizităstudenţi venezueleni de la facultatea de drept.

Presa cubaneză a publicatla sfârşitul săptămânii trecute fotografii realizate de Alex Castro, în caretatăl acestuia apare îmbrăcat cu de-acum tradiţionala bluză sport, în timp cevizitează Centrul Naţional de Investigaţii Ştiinţifice, cu ocazia celei de-a45-a aniversări de la înfiinţarea acestuia.

În pofida faptului că s-a retras de la putere, FidelCastro a rămas, în continuare, prim-secretarul Partidului Comunist, şi primeşteîn mod sporadic, la reşedinţa sa din Havana, vizitele unor personalităţi.

Din 2007, el îşi publică"reflecţiile" asupra unor subiecte de actualitate, în presa locală.

Preşedintele din Nicaragua,Daniel Ortega, a dat publicităţii fotografii din timpul unei vizite a lui FidelCastro la casa de protocol unde era cazat, cu ocazia participării la o reuniunea ţărilor "anti-imperialiste" din America Latină, în decembrie 2009.

De asemenea, Castro a fostvăzut, în februarie, în timp ce se plimba, însoţit de gărzi de corp, înapropierea reşedinţei sale de la periferia capitalei cubaneze. La aceastăplimbare a fost invitat de preşedintele venezuelean, un prieten al său, HugoChavez.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine