2020-02-17 11:27

UPDATE. Românul luat ostatic în Algeria a fost salvat

 |  08:00
UPDATE. Românul luat ostatic în Algeria a fost salvat

UPDATE, ora 15:21Românul luat ostatic în Algeria a fost salvat, a anunţat vineri compania japoneză JGC, care operează pe platforma petrolieră din Algeria vizată de islamişti. Ministrul american al Apărării, Leon Panetta, i-a avertizat pe combatanţii islamişti că nu va mai exista "niciun sanctuar pentru terorişti" niciunde în lume.

Vineri, la Londra, Leon Panetta a afirmat că SUA şi Marea Britanie cooperează pentru rezolvarea crizei ostaticilor capturaţi de islamişti la exploatarea de gaze In Amenas, în Sahara algeriană. "Indiferent de motivele celor care au luat ostatici, nu există nicio justificare pentru a răpi şi a ucide oameni nevinovaţi", a subliniat Panetta.

"Teroriştii trebuie să ştie că nu vor găsi niciun sanctuar, niciun refugiu. Nici în Algeria, Nici în Africa de Nord, nicăieri" în lume, a subliniat ministrul american. Acesta a indicat că guvernele din SUA, Marea Britanie şi Algeria cooperează pentru a se afla ce s-a întâmplat de fapt la complexul multinaţional din Sahara algeriană. La discuţiile pe care Leon Panetta le va avea la Londra cu premierul britanic, David Cameron, vor fi examinate ultimele evoluţii în Mali şi în criza ostaticilor în Algeria, scrie Agerpres.

Primul ministru francez Jean-Marc Ayrault a confirmat, vineri, că "mai mulţi ostatici" au murit în asaltul militar de la complexul de exploatare a gazelor din In Amenas, în Algeria, dar nu a precizat numărul exact şi naţionalitatea acestora. "În momentul în care vă vorbesc, deplângem decesul mai multor ostatici. Nu cunoaştem cu precizie numărul şi nici naţionalitatea lor", a declarat premierul francez. "Tocmai am avut o întrevedere cu premierul algerian care mi-a confirmat că operaţiunea continuă", a adăugat acesta. Ayrault a precizat că menţine contactul cu "autorităţile din Algeria, greu încercate în trecut" şi că sunt "în legătură cu alte ţări vizate de această luare de ostatici", scrie Mediafax.

Compania japoneză JGC, care operează pe platforma petrolieră din Algeria vizată de islamişti, a anunţat că românul luat ostatic a fost salvat. Compania JGC are 78 de angajaţi în Algeria, dintre care 17 japonezi. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 61 de angajaţi străini, doar despre cei trei (românul şi cei doi filipinezi) a fost confirmat faptul că s-ar afla în siguranţă, în timp ce situaţia celorlaţi 58 rămâne încă necunoscută.  Compania niponă a reuşit să intre în contact cu doar trei dintre cei 17 salariaţi japonezi din Algeria. 'În privinţa celorlalţi 14, există informaţii contradictorii şi nu putem să le confirmăm situaţia', a precizat un purtător de cuvânt al JGC.

UPDATE, ora 13:06. Ministrul irlandez de Externe, Eamon Gilmore, a declarat că ostaticii erau înfăşuraţi în explozibili în momentul în care când armata algeriană a deschis focul asupra unui convoi de cinci vehicule controlat de răpitori în zona de la In Amenas.

Oficialul irlandez a făcut această declaraţie, după ce a stat de vorbă cu familia lui Stephen McFaul, în vârstă de 36 de ani, originar din Ulster, care a profitat de confuzie pentru a scăpa, atunci când armata algeriană a atacat vehiculele la bordul cărora se aflau membri ai comandoului islamist, care încercau să mute ostatici capturaţi în incinta complexului.

Gilmore a precizat că martorul irlandez se afla la bordul singurului vehicul dintre cele cinci asupra căruia nu s-a tras. "Mi s-a spus că au fost obligaţi să poarte centuri cu explozivi", a subliniat ministrul. Stephen McFaul asigura o misiune de inginerie şi supervizare în complex, potrivit Mediafax.  

UPDATE ora 10.55: Autorităţile franceze sunt în contact cu doi ostatici francezi care au părăsit complexul petrolier In Amenas, din Algeria, unde au fost deţinuţi de militanţi islamişti, a afirmat vineri ministrul de interne francez Manuel Valls, informează Associated Press.

“Avem veşti de la doi dintre cei care au scăpat”, a declarat Valls pentru postul de radio RTL, fără a preciza dacă au revenit în Franţa.

Pe de altă parte, ambasadorul Algeriei la Tokyo, Sid Ali Ketrandjé, a fost convocat vineri la Ministerul de Externe japonez în problema ostaticilor, între care se află şi japonezi, a anunţat un responsabil al diplomaţiei nipone.

Diplomatul algerian ar urma să fie primit de un viceministru de externe japonez. După asaltul lansat joi de armata algeriană asupra islamiştilor care au luat ostatici la In Amenas, premierul japonez l-a contactat de la Bangkok pe omologul său algerian Abdelmalek Sellal pentru a protesta şi a-i cere încetarea imediată a operaţiunii.

Conform companiei japoneze JGC, care îşi desfăşura activitatea în complexul petrolier din Algeria, este încă necunoscută soarta a 14 cetăţeni japonezi din cei 17 care lucrau în complex.

UPDATE ora 10.15: "Incidentul terorist din Algeria", unde armata algeriană a intervenit joi încercând să elibereze numeroşi ostatici reţinuţi într-un complex de exploatare a gazelor naturale, "este în curs în continuare", a anunţat vineri dimineaţa Foreign Office.

"Incidentul terorist este în curs în continuare", iar şeful Guvernului britanic David Cameron va prezida vineri o nouă reuniune de criză cu miniştri din domeniul securităţii, la Londra, anunţă Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

 

UPDATE ora 8.05: Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici, miercuri, sute de persoane, printre care şi străini, la un complex gazifer din Algeria a fost ucis joi, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului de răpitori pentru agenţia mauritană Nouakchott information (ANI).

Abu al-Baraa, un pseudonim, a declarat miercuri pentru postul de televiziune prin satelit din Qatar Al-Jazeera că numărul ostaticilor străini este "în jur de 41" şi că aparţin mai multor state: Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Conform site-ului de informaţii mauritan Al-Akhbar, Abu al-Baraa era "unul dintre cei mai importanţi lideri ai brigăzii lui Mokhtar Belmokhtar" care a revendicat atacul asupra complexului.

Mokhtar Belmokhtar, supranumit "Chiorul", este un fost lider Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi) cu care a întrerupt legătura în octombrie pentru a îşi crea propria unitate combatantă.

"Probabil de naţionalitate algeriană", al-Baraa s-a născut la sfârşitul anilor 1970 şi a devenit membru al Grupului salafist pentru predică şi luptă (GSPC) la începutul anilor 2000, conform Al-Akbar.

Al-Baraa a contribuit mai ales la implantarea islamiştilor armaţi în nordul Mali, ocupat astăzi de aceste grupuri, conform site-ului.

 

Trupele speciale algeriene au luat cu asalt complexul petrolier din deşert pentru a elibera sutele de ostatici reţinuţi de terorişti islamişti, însă în timpul acţiunii militare 30 dintre ostatici, printre care şi 7 cetăţeni străini, au fost ucişi, alături de 11 terorişti, conform Reuters care citează o sursă algeriană din domeniul securităţii.

Liderii occidentali ai căror compatrioţi s-au numărat printre ostatici nu au agreat faptul că autorităţile algeriene nu i-a informat înainte de raid, iar apoi nu au oferit informaţii exacte cu privire la rezultatul acţiunii militare. Printre ostaticii care şi-au pierdut viaţa se numără cetăţeni francezi, britanici şi japonezi.

Un inginer irlandez care a reuşit să supravieţuiască a povestit că a văzut patru jeepuri pline cu ostatici care au fost distruse de trupele speciale algeriene. Comandanţii militari algerieni au explicat că au autorizat acţiunea în forţă pentru că teroriştii au solicitat să-i transporte pe ostatici peste graniţă.

Printre cei cel puţin 7 cetăţeni străini care şi-au pierdut viaţa în această criză se numără doi cetăţeni japonezi, doi britanici şi un francez, a precizat sursa citată pentru Reuters. Alţi opt ostatici morţi sunt de origine algeriană. Naţionalităţile celorlalte victime, dar şi ale ostaticilor care au fost salvaţi, sunt încă necunoscute. Aproximativ 600 de muncitori algerieni, care au avut o pază mai lejeră din partea teroriştilor, au supravieţuit.

Conform companiei japoneze JGC, care îşi desfăşura activitatea în complexul petrolier, este încă necunoscută soarta a 14 cetăţeni japonezi din cei 17 care lucrau în complex. Printre ostatici se mai numără americani, norvegieni, un român şi un austriac despre care nu sunt încă informaţii clare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639868-01-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine