2020-02-26 19:40

FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei a şasea, de 900 mil.euro

 |  18:36

Boardul FMIa aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şiscrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşădin împrumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi, celmai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

"Aexistat suport din partea tuturor membrilor şi s-a votat în unanimitateacordarea celei de-a şasea tranşe. Rămâne problema arieratelor, deja o problemăstructurală, unde trebuie neapărat făcut ceva. Desigur, au fost făcute foartemulte lucruri în România, măsuri pe care alte state nu le-au adoptat", adeclarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

El aprecizat că o nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti pe 20 octombrie pentruurmătoarea evaluare a acordului stand-by.

O misiunecomună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat în perioada 26 iulie - 4 augustla Bucureşti pentru revizuirea acordului cu România şi a evaluat modul în careau fost îndeplinite criteriile de performanţă stabilite pentru finele luniiiunie.

De asemenea,a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

În urmaevaluării, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădere estimarea privindcontrancţia economiei în acest an la 1,9%, anticipând o revenire în 2011, cândPIB este prognozat să crească cu 1,5-2%.

La finelevizitei delegaţiei FMI, şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, declara căboardul instituţiei va aproba eliberarea tranşei din acord după ce autorităţileromâne vor îndeplini precondiţiile stabilite, respectiv plata a 2 miliarde leiîn contul arieratelor statului şi aprobarea legii pensiilor de către Parlament.

Ministrul finanţelorPublice, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat la începutul lunii septembrie căstatul a achitat un miliard de lei în contul datoriilor către furnizoriiprivaţi din sănătate şi urmează ca împreună cu Ministerul Sănătăţii să asigureşi restul de bani.

Proiectul legiipensiilor a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, în absenţareprezentanţilor PSD şi PNL. PSD a depus joi la Curtea Constituţională oobiecţie de neconstituţionalitate care invocă, pe lângă altele, şi adoptarealegii în lipsa cvorumului cerut de lege. PNL a depus, de asemenea, la CurteaConstituţională o sesizare privind legea sistemului unitar de pensii publice.

CurteaConstituţională se va pronunţa pe 29 septembrie.

ComisiaEuropeană a virat, miercuri, a treia tranşă de 1,15 miliarde de euro dinpachetul de împrumut negociat cu România, apreciind că atât CE, cât şi FMI suntmulţumite de evoluţia programului, acesta fiind "pe calea bună",chiar dacă au existat întârzieri.

România aprimit până acum tranşe în valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65miliarde de euro de la Comisie şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

România areun acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiareinternaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine