2020-04-06 16:03

FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro

 |  00:06
FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei de aproximativ 900 milioane euro

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire aacordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă dinîmprumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intrecel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

"Consiliul Director a votat în unanimitateaprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul este unul puternicde susţinere a reformelor din România care urmează să fie implementate şi deîncredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ul a aprobat şiderogarea cerută de România privind ţinta de arierate", a declarat pentruMEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

El a arătat că tranşa va fi eliberată cel mai probabilluni sau cel târziu marţi.

Toţi banii vor ajunge la BNR, pentru acoperireadeficitului de balanţă, ceea ce reprezintă un alt semn de normalitate, pentrucă fondurile de la FMI de regulă acolo merg, a adăugat Tănăsescu.

El a precizat că virările anterioare de la FMI cătrebugetul de stat au reprezentat o acţiune proactivă a Fondului, care a procedatsimilar şi cu alte state în această perioadă de criză, pentru a susţinedeficite temporare.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acordde finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale,în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totală a finanţărilor virate României decătre FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde deeuro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperireadeficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa aintrat în rezervele BNR.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, adeclarat marţi că statului către firme, astfel că România ar putea cere onouă derogare de la ţinta stabilită cu FMI la acest indicator.

De la începutul acordului, Guvernul a cerut derogarepentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze învalorile trimestriale asumate.

O misiune a FMI va sosi în România după data de 20iulie pentru a evalua performanţele economice ale autorităţilor române peprimul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an şi aniiviitori. Printre indicatorii care vor fi analizaţi se regăseşte şi ţintaprivind reducerea arieratele statului către companii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine