2020-03-29 04:09

FMI avertizează România: Măsurile de austeritate afectează creşterea economică şi vor creşte şomajul

 |  13:16

Măsurile deausteritate pot afecta creşterea economică şi pot urca rata şomajului,apreciază FMI, după ce a cerut mai multor ţări, printre care şi România, săreducă deficitul bugetar, obiectiv atins de obicei prin reduceri salariale şide personal în sectorul public sau majorări de taxe.

"Consolidareafiscală reduce de cele mai multe ori creşterea economică, pe termen scurt.Utilizând un nou set de date, am ajuns la concluzia că, după doi ani, oreducere de 1% din produsul intern brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sătaie 0,5 puncte procentuale din creşterea economică şi să urce rata şomajuluicu o treime de punct procentual", se arată într-o analiză a FMI.

Scădereadobânzilor şi deprecierea monedei naţionale atenuează de obicei impactulmăsurilor de austeritate asupra creşterii, însă acest efect este mai redusatunci când dobânzile sunt deja aproape de zero sau când mai multe ţăriimplementează simultan programe de consolidare fiscală, afirmă experţii de laWashington.

Pe termenlung însă, reducerea datoriilor poate creşte PIB prin scăderea dobânzilor realeşi facilitatea reducerii taxelor, factori care susţin sectorul privat şi,implicit, economia.

Totodată,FMI notează că austeritatea bazată pe reduceri de cheltuieli este "maipuţin dureroasă" decât majorările de taxe.

Fondulidentifică şi anumite măsuri care pot reduce impactul consolidării fiscaleasupra economiei. Printre cele mai eficiente idei în acest sens ar fi măsurileimplementate acum, dar cu efect de reducere a deficitului numai pe termen lung,când creşterea economică ar urma să fie deja robustă.

În acestsens, FMI dă ca exemplu corelarea vârstelor de pensionare cu durata medie deviaţă şi îmbunătăţirea eficienţei sistemelor de pensii şi a programelorsociale.

În România,Guvernul a redus în această vară salariile din sectorul public cu 25%, acrescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale,pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMIşi Comisia Europeană. Alte măsuri luate de autorităţile române sunt creştereataxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pecâştigurile de capital sau creşterea impozitelor pe proprietate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine