2020-07-07 02:26

Fostul dictator grec Dimitrios Ioannidis a decedat la vârsta de 87 de ani

 |  17:15
Fostul dictator grec Dimitrios Ioannidis a decedat la vârsta de 87 de ani

Fostuldictator grec Dimitrios Ioannidis, deţinut pentru înaltă trădare, a decedatluni dimineaţă la vârsta de 87 de ani într-un spital din Pireu, în urma unorcomplicaţii pulmonare.

Născut la 23martie 1923 la Atena, Ioannidis a fost unul dintre instigatorii loviturii destat din 21 aprilie 1967, condusă de triumviratul Georges Papadopoulos,Stylianos Pattakos şi Nicolaos Makarezos, care a impus o dictatură până în varalui 1974.

Angajatîmpotriva trupelor comuniste în timpul războiului civil (1946-1949), el acondus ulterior lagărul din insula Makronissos, situată la est de Atena,înainte de a servi în Cipru.

După puciulmilitar, el a fost liderul poliţiei militare greceşti (ESA), celebră pentruexecuţiile şi torturile sale. El a fost numit colonel în 1970 şi general debrigadă în 1973.

La ordinelesale, armata a asediat şcoala politehnică la 17 noiembrie 1973, înecând însânge o revoltă studenţească ce ameninţa regimul. El va prelua la 25 noiembrieputerea, înlăturând de la putere triumviratul condus de Papadopoulos.

Dictatura sas-a prăbuşit în vara lui 1974 odată cu intervenţia trupelor turce în Cipru, carăspuns la o lovitură de stat împotriva arhiepiscopului Makarios, organizată deIoannidis.

Lareinstalarea democraţiei, membrii juntei au fost condamnaţi la moarte pentru"înaltă trădare". Ei au fost graţiaţi de Constantin Caramanlis, carea condus ţara către democraţie şi care le-a comutat pedeapsa în închisoare peviaţă.

Ioannidis,care a refuzat să ceară graţierea preşedintelui era ultimul membru al junteiaflat în detenţie. Makarezos şi Pattakos au fost eliberaţi condiţionat în anii'90 din motive de sănătate.

Papadopoulosa decedat în urmă cu 11 ani, iar Makarezos anul trecut. Stylianos Pattakos, învârstă de 97 de ani, locuieşte într-o staţiune balneară din apropiere de Atena.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz