2020-02-18 00:09

Franţa merită să fie exclusă din UE pentru măsurile de deportare a romilor

 |  12:53
Franţa merită să fie exclusă din UE pentru măsurile de deportare a romilor

Franţamerită să fie exclusă din Uniunea Europeană pentru măsurile de deportare aromilor, luate pe baze etnice, iar nesancţionarea acestui stat ar atrage alteGuverne de dreapta să îi urmeze exemplul, pentru a obţine voturi, comenteazăcotidianul britanic The Guardian, în ediţia electronică de joi.

"Să neamintim: aceştia sunt cetăţeni ai UE, deportaţi dintr-un stat membru în altuldin cauza etniei lor. Imaginaţi-vă amploarea acestui caz dacă (Nicolas) Sarkozy(preşedintele Franţei, n.red.) ar începe să deporteze persoane care s-arîntâmpla să fie evrei sau persoane de culoare. I-ar fi trebuit Uniunii Europene18 luni să reacţioneze ?", se întreabă autoarea comentariului, Louise Doughty,referindu-se la procesul de expulzare de etnici romi în România şi Bulgaria,demarat în urmă cu un an şi jumătate, dar intensificat în ultima perioadă.

"Sevorbeşte despre o amendă mare. O amendă ? De ce nu o excludere a Franţei dinUE? (...) Un regim rasist nu are ce căuta într-o Europă civilizată. DacăSarkozy nu are nevoie de nicio decizie legală pentru a expulza persoane înafara graniţelor ţării, de ce să i se acorde şansa unui proces corect înaintede a-l da afară din Uniunea Europeană?", notează autoarea.

Se estimeazăcă în Europa există zece milioane de romi, dintre care 86 la sută trăiesc sublimita sărăciei. Ei reprezintă minoritatea etnică având cea mai rapidă creşteredin Europa. Oricât de extremă este acţiunea Franţei, ea constituie cel mai clarexemplu al intensificării măsurilor împotriva romilor în întreaga Europă,comentează The Guardian.

"DacăSarkozy nu este sancţionat pentru deportările sale, şi alte Guverne de dreaptavor înţelege că persecuţia romilor este o măsură care adună voturi şi care nule costă nimic", consideră autoarea comentariului, amintind că, potrivitunor rapoarte, 60 la sută dintre persoanele cu drept de vot din Franţa aprobăpoziţia preşedintelui lor pe această temă.

"Iatăde ce disputa dintre comisarul (european) pentru Justiţie şi Guvernul francezeste atât de importantă. (...) (Viviane) Reding trebuie să acţioneze ferm şirapid dacă vrea ca poziţia sa pe această temă să aibă un impact, iar alte Guverneeuropene, inclusiv cel al Marii Britanii, trebuie să o susţină public",conchide autoarea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine