2020-04-07 15:29

Galaţi: Dacă digul cedează, vom avea cel mai mare dezastru de după al doilea război mondial VEZI VIDEO

 |  08:58
Galaţi: Dacă digul cedează, vom avea cel mai mare dezastru de după al doilea război mondial VEZI VIDEO

Mobilizare fără precent pentru salvarea oraşului Galaţi de apele din ceîn ce mai umflate ale Dunării. Duminică noapte a început ridicarea unui diglung de 4,5 kilometri pentru protejarea oraşului, cu ajutorul voluntarilor.Autorităţile spun că dacă digul va ceda, vom fi martori la cel mai maredezastru urban de după al doilea război mondial, transmite Realitatea.net.

Imaginea 1/1

Undig înalt de un metru şi jumătate şi lung de 4,5 kilometri a fost soluţiagăsită de autorităţi pentru salvarea oraşului Galati. Lucrările au începutduminică noapte. Sunt aproximativ 200 de oameni care au început să pună saci pefaleza Dunării.

MinistrulAdministraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a cerut ca digul să fie înălţat cusprijinul pompierilor, jandarmilor şi militarilor din mai multe judeţe."Dimineaţă aşteptăm încă 400 de pompieri din judeţele învecinate care n-aufost afectate de inundaţii. Mai aşteptăm şi lucrători de la MApN", adeclarat purtătorul de cuvânt ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

"Odatăîndiguit, obligăm un fluviu de mărimea Dunării să treacă printr-un jgheab.Natura ne-a demonstrat de foarte multe ori că acest lucru este imposibil. Defiecare dată, Dunărea va câştiga. Ceea ce se lucrează acum este maximum din ceputem face şi suntem efectiv la mâna lui Dumnezeu", a spus viceprimarul dinGalaţi, Nicu Ciumacenco. "În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi,asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama. Sunt aproape12.000 de locuri de muncă în zonă, în jur de 45 de milioane de euro estepierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile deproprietate din Galaţi. Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din Româniadupă cel de-al Doilea Război Mondial", a precizat viceprimarul din Galaţi,Mircea Cristea. Voluntari din toată ţara au venit să dea o mână de ajutor. "Suntemvoluntari şi vrem să ajutăm cât mai mult. Suntem veniţi din mai multe judeţe,Prahova, Ilfov, Braşov", a spus un voluntar. În cazul în care digul nu va face faţă, autorităţile au pregătit şi un plan derezervă, care prevede spargerea unui dig din judeţul Tulcea. Pentru cărevărsarea apelor ar putea să pună în pericol localitatea Grindu, comitetulnaţional pentru situaţii de urgenţă a decis înăţarea cu cinci metri a digurilorcare apără această localitate tulceană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine