2020-05-31 21:07

Gata de război: SUA şi Coreea de Sud au început manevrele comune în largul insulei Yeonpyeong

 |  13:12
Gata de război: SUA şi Coreea de Sud au început manevrele comune în largul insulei Yeonpyeong

Locuitoriiinsulei sud-coreene Yeonpyeong, ţinta atacului nord-coreean de marţi, au primitduminică ordinul de a se retrage în adăposturi, ridicat după circa 40 deminute, la scurt timp după începerea manevrelor comune desfăşurate de Coreea deSud şi SUA, relatează AFP.

Armatanu a comunicat motivul ordinului de evacuare, însă agenţia Yonhap a afirmat căîn zonă au fost auzite tiruri de artilerie.

"Amauzit zgomotul tirurilor de artilerie pe insulă şi au fost detectate semnale debombardament", a declarat un oficial militar, citat de Yonhap.

Sutede locuitori ai insulei au părăsit zona în ultimele zile, după atacul de marţi,soldat cu patru morţi. Yeonpyeong, situată la 12 kilometri de Coreea de Nord,are 1.300 de locuitori.

Evacuareade duminică a fost anunţată în momentul în care Statele Unite şi Coreea de Sudau început manevre comune în Marea Galbenă, după ce Phenianul a avertizatasupra "consecinţelor imprevizibile" ale prezenţei militare americaneîn largul Peninsulei.

Aplicaţiile,care au început la ora locală 8.00 (1.00, ora României), vor dura patru zile şise vor desfăşura cu participarea unui portavion american. Statele Unite auafirmat că manevrele reprezintă o demonstraţie de forţă, având drept scopconsolidarea descurajării la adresa Coreei de Nord, în timp ce Phenianul aapreciat că acestea sunt "o provocare militară intolerabilă".

Surseguvernamentale citate de Yonhap au afirmat că regimul nord-coreean a instalatîn apropierea liniei de demarcaţie rachete sol-aer SA-2, care ar putea vizaavioanele de luptă sud-coreene care se apropie de graniţă, au declarat surseguvernamentale citate de Yonhap.

Exerciţiileau loc într-o zonă sensibilă, între Peninsula Coreeană şi China, iar Beijingulşi-a declarat opoziţia "faţă de orice acţiune militară neautorizată îninteriorul zonei economice exclusive a Chinei".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine