2019-10-16 20:54

Geoană: Gabriel Oprea va trebui să dea explicaţii pentru incidentul de Ziua Naţională

 |  16:16
Geoană: Gabriel Oprea va trebui să dea explicaţii pentru incidentul de Ziua Naţională

PreşedinteleSenatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că ministrul Apărării Naţionale,Gabriel Oprea, va trebui să dea explicaţii cu privire la "incidentul"de Ziua Naţională, apreciind că este "foarte posibilă" o audiere aacestuia în Parlament.

Ela făcut aceste afirmaţii întrebat dacă a depus o sesizare privind aceastăsituaţie.

"Suntconvins că la nivelul Senatului şi sunt convins că şi la nivelul ApărăriiNaţionale va exista o astfel de nevoie de clarificări şi sunt convins că domnulministru Oprea, pentru că, până la urmă Ministerul Apărării este cel careexecută astfel de evenimente, va trebui să ne explice unde s-a întrerupt lanţulde comandă obişnuit la un astfel de ceremonial şi acolo să avem mai multăclaritate cu privire la modul în care s-a respectat sau nu s-a respectatlegea", a declarat preşedintele Senatului.

Întrebatdacă va avea loc o audiere a ministrului de resort, Gabriel Oprea, Geoană aspus că acest lucru "este foarte posibil".

"Estefoarte posibil ca acest lucru să se întâmple", a arătat el.

"Instituţionalvorbind, ieri (n.r. - miercuri) a fost o greşeală deliberată, în care s-anesocotit o regulă minimă de funcţionare în statul roman", a susţinut social-democratul.

PreşedinteleSenatului a arătat că în acest caz este vorba despre "respectul faţă deinstituţii şi faţă de regula care funcţionează în ţara noastră", eladăugând că aceasta a fost o jignire pe care românii nu au meritat-o.

"Credcă ar trebui să conducă şi la o serie de concluzii şi de consecinţe, pentru că,dacă suntem indiferenţi faţă de astfel de încălcări grosolane ale Constituţieişi ale regulilor în România, o să ne obişnuim ca ţara aceasta să nu aibă niciunfel de reguli", a apreciat social-democratul.

Geoanăşi-a exprimat dorinţa ca presa să trateze acest subiect "fără nume şiprenume ale actorilor care ocupă aceste poziţii", menţionând că opiniapublică şi presa ar fi tentate să se uite la acest subiect ca între Geoană şiBăsescu.

"Estepreşedintele României, este preşedintele Senatului şi primul-ministru alGuvernului României. Ieri nu a fost vorba de Traian Băsescu, de Mircea Geoanăşi Emil Boc, ci de preşedinte, preşedintele Senatului, al doilea om în stat, şiprimul-ministru, care este al patrulea om în stat", a subliniat MirceaGeoană.

Senatorula susţinut că la ceremonialul prilejuit de ziua de 1 Decembrie a existat olipsă de respect faţă de regulă şi o lipsă de respect pentru Ziua Naţională aRomâniei.

Chestionatdacă a fost informat că preşedintele lipseşte, Mircea Geoană a răspunsafirmativ.

"Amfost informat la nivelul protocolului de la Preşedinţie către protocolulSenatului, instituţional. Am fost chiar pregătit pentru acest eveniment prinacel tip de reprezentare a dispozitivului şi a elementelor de protocol necesareşi, evident, ceva s-a întâmplat pentru că, iniţial, s-a mers pe o regulănormală, instituţională. Ceva a apărut între timp, acel ceva nu mă întrebaţi pemine", a subliniat senatorul.

MApNa precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că modul de reprezentare şi desemnarea demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar la ceremoniile desărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul său, ci se fac conform unuiregulament din martie 2009.

"Acordareaonorului militar se face potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilormilitare în vigoare din martie 2009. Modul de reprezentare şi desemnare ademnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar cu prilejulceremoniilor de sărbătorire a Zilei Naţionale a României nu sunt atributulMinisterului Apărării Naţionale", precizează MapN într-un răspuns transmisjoi în legătură cu motivele pentru care la ceremonia de 1 Decembrie Regimentulde Gardă i-a prezentat onorul premirului Emil Boc.

MinisterulApărării Naţionale mai precizează că nu a organizat parada de 1 Decembriesingur, ci alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Românde Informaţii, Serviciul Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţipublice.

OrdinulM30 din martie 2009 privind Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militareprevede, la articolul 10, că "onorul militar se acordă în situaţiile şi încondiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori (...)astfel: a) preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi CamereiDeputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării Naţionale şi şefuluiStatului Major General".

Articolul12 din Regulament arată că "onorurile militare cuvenite unor funcţii seprezintă numai titularilor sau înlocuitorilor legali".

Deasemenea, conform articolului 45 din secţiunea Regulamentului dedicată paradeimilitare naţionale, "onorul trupelor se primeşte de preşedintele ţării,comandantul forţelor armate ale României", fără a se face precizări lasituaţia în care şeful statului nu este prezent.

PremierulEmil Boc a primit onorul miercuri, în debutul paradei de Ziua Naţională, şefulstatului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. La paradă a fost prezentşi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care, potrivit Constituţiei, este aldoilea om în stat.

Boca declarat, întrebat în legătură cu faptul că el a fost cel care a primitonorul în absenţa şefului statului, deşi preşedintele Senatului este al doileaom în stat, că "protocolul este cel care a stabilit" şi căpreşedintele l-a desemnat în acest sens.

Întrebatdacă nu i se părea normal ca, la începutul paradei militare de Ziua Naţionalăonorul să-i fie dat lui Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatuluişi al doilea om în stat, premierul Emil Boc a spus: "Protocolul este celcare a stabilit şi dumneavoastă aţi văzut ce s-a întâmplat".

EmilBoc a spus că a aflat de marţi că lui îi vor fi prezentate onorurile."Preşedintele m-a desemnat în acest sens", a spus el.

Preşedintelel-a delegat pe premier în urmă cu două zile să primească onorul la parada de 1Decembrie, fiind chestiune de reprezentare şi nu de interimat, a declaratpentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan,sugerând că informaţiile confuze vin din "zona" lui Geoană.

"PresedinteleTraian Băsescu l-a delegat pe primul ministru în urmă cu două zile să primeascăraportul la parada de 1 Decembrie. Este o situaţie de reprezentare şi nu una deinterimat al funcţiei. România nu se află în situaţia de predareconstituţională a atribuţiilor şefului statului, astfel incât domnul Geoană săfie nevoit să primească raportul", a declarat Turcan.

PreşedinteleSenatului Mircea Geoană va cere instituţiilor abilitate să investigheze"incidentul de la parada militară din Bucureşti", se arată într-uncomunicat al Biroului de presă al Senatului, care invocă prevederileconstituţionale privind ierarhia demnităţilor în stat şi un ordin MApN din2009.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-09-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray