2020-07-02 10:26

Guvernatorul BNR: Am înţeles, prin firma mea, că în România nu poţi face afaceri în sens pozitiv

 |  14:24
Guvernatorul BNR: Am înţeles, prin firma mea, că în România nu poţi face afaceri în sens pozitiv

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, spune că a înţeles din activitatea firmei sale că nu esteuşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România, adică să se creezelocuri de muncă, să se plătească salarii şi impozite, în contextul birocraţieiridicate şi al numărului mare de impozite.

"Nupot să spun că merge uşor. Vinăria aceasta, podgorie asta micuţă, m-a apropiatfoarte mult de lumea de afaceri şi am înţeles dinăuntru. Nu eu conduc firmapentru că nu am voie prin lege, dar mă implic, că sunt acţionarul principal.Uitându-mă la cifre şi văzând cum merg lucrurile, am înţeles că nu este uşor săfaci afaceri în România, afaceri în sens pozitiv. Birocraţia este mare, existăraportări absolut nenecesare şi nu se fac prin computer, trebuie să te duci deexemplu de la Drăgăşani la Vâlcea cu maşina ca să depui o hârtie", adeclarat Isărescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzatăduminică la Pro TV.

Ela menţionat că a întrebat de mai multe ori dacă o asemenea raportare foloseştedoar ca să justifice activitatea unor persoane, în condiţiile în care sistemular trebui să fie computerizat.

"Nouăni s-a cerut la o firmă mică să luăm un computer de 60 de milioane de lei. Nuera un capăt de ţară, dar pentru o firmă mică era o sumă. Şi am întrebat de ceam fost obligaţi să luăm computerul dacă nu putem să îl folosim nici măcar latransmiterea de date statistice, nu vorbesc de plata prin computer, peinternet. O informaţie statistică, nici pe asta nu pot să o transmit? Trebuiesă trimit un om o dată pe lună, să facă 120 de kilometri până la Vâlcea, săstea la coadă? Am pus întrebările şi în public, şi în faţa guvernanţilor",a afirmat Isărescu.

Ela spus că nu înţelege de ce sistemul nu a fost modernizat până acum.

Întrebatce i-a spus fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu despre faptul căsistemul nu a fost modernizat până în prezent, Isărescu a răspuns că i s-atransmis "că este o anomalie care se va corecta".

"Numaică durează de doi ani de când am ridicat-o eu prima dată, că mi s-a părutaşa...e hazlie în definitiv, intră ceva în teatrul absurdului, te trimite laideea că de aceea s-a născut aici Eugen Ionescu. Nu îţi vine să crezi că seîntâmplă. Dar sunt mult mai multe alte lucruri care îngreunează mediul deafaceri", a continuat guvernatorul băncii centrale.

Printrefactorii defavorabili mediului de afaceri din România, Isărescu a dat caexemplu numărul mare de raportări şi de impozite, dar şi confuzia dintreafaceri şi afacerism.

"Aface afaceri înseamnă a crea locuri de muncă, a plăti salarii, a plătiimpozite, într-un mediu concurenţial. Asta este economia de piaţă. Trebuie să oacceptăm, odată pentru totdeauna. Tulburarea aceasta continuă, confuzionareamediului de afaceri cu tunari, cu afaceri neserioase. Nu spun că nu se întâmplăîn România, nu le stăpânesc, nu se întâmplă în domeniul meu, dar cred că estenesănătoasă. Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat, spiritul antreprenorialtrebuie să fie încurajat, la fel ca munca, la fel ca inovaţia, aceasta estebaza creşterii economice sănătoase, nu altceva", a concluzionatguvernatorul BNR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz