2020-04-10 05:34

Guvernul a decis ca plătitorii de venituri din drepturi de autor să reţină şi achite contribuţiile

 |  14:55
Guvernul a decis ca plătitorii de venituri din drepturi de autor să reţină şi achite contribuţiile

Plătitoriide venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiilede asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedurăaprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Proiectul deordonanţă de urgenţă, obţinut şi prezentat, prevede că firmele vor aveaobligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în cares-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privindevidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de naturăprofesională, altele decât cele salariale.

Documentulprecizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării,reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi deasigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate.

Baza decalcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi deautor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazulconvenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total alvenitului.

Baza decalcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şiasigurări pentru şomaj nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristiceechivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentareabugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetuluiasigurărilor sociale de stat.

Proiectul deordonanţă precizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării,calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentruşomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate, ceea ceechivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul, faţă de 16,5% înprezent.

Normelemetodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010, pentru modificareaşi completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contribuţiilor decătre beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje şi cozi înunităţile de depunere la finele lunii trecute.

Pe de altăparte, un proiect separat, aflat în dezbatere publică, prevede că persoanele cuvenituri din activităţi independente vor plăti, din ianuarie 2011, contribuţiide asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproapedublu faţă de nivelul actual.

Potrivitacestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma săcrească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

PremierulEmil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, în şedinţa de miercuri a Guvernului,ca la elaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptul căGuvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentrupersoanele plătite cu drepturi de autor, deşi proiectul a fost elaborat de DanLazăr, consilier al primului ministru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine